У ВЛАСТИ СНОВА И ПОЛИТИКЕ: Представљена нова књига Игора Мировића "Светло у светионику"

А. ВОЈИНОВИЋ

19. 05. 2022. у 07:45

НОВА књига Игора Мировића, председника Покрајинске владе и песника, под називом "Светло у светионику", у издању "Лагуне", представљена је синоћ у Библиотеци града Београда.

У ВЛАСТИ СНОВА И ПОЛИТИКЕ: Представљена нова књига Игора Мировића Светло у светионику

Фото: М. Анђела

Између корица овог штива пред читаоцима се налазе изабране песме из претходне три ауторове збирке песама и нове, које се граде на циклусу "Светионици" из збирке "Повратак у Логос". Песме из новог циклуса представљају својеврстан разговор са најзначајним личностима из наше историје - Стефаном Немањом, Његошем, царом Душаном...

Академик и песник Матија Бећковић јуче је пред пуном читаоницом одељења уметности у ризници књига на крају Кнез Михаилове улице обраћање је започео речима "да би неко говорио о поезији увек мора да се најпре извини, а у овом нашем непогрешивом времену и да се извини сваком ко било шта говори".

- Питање чему песници у оскудном времену актуелније је него икад раније, иако је поезија на то питање одговорила и пре него што је постављено - рекао је Бећковић. - Са свих екрана трубе да је живот превазишао поезију, да су бивше музе ућуткане, да је поезија лишена моћи, а песници значаја. Да су прошла времена поезије која је свет тумачила, а није мењала, да је данас више психоаналитичара него песника. А за све то као да песници не хају и на путу у Логос не дижу руке од матерњег језика, гледајући своја посла и бринући своје бриге. И попут Игора Мировића о свом трошку пишу своје песме доказујући освештану истину, да поред свих изума и раскошног избора живу реч не може заменити ништа друго. Оно што траје упркос свему одлучују песници.

Фото: М. Анђела

Бећковић се у свом говору дотакао и времена у којем тренутно живимо:

- Некад је можда било лепо бити јавна личност и бавити се јавним пословима. У наше време се чини од тога нема ништа горе. Као да се свет изврнуо на поставу и као да се јавним пословима сви баве из најнижих побуда. То пре нас није био случај ни сврха јавног посла. Бавећи се јавним пословим најлакше ћете доспети на листу сумњивих, којимa се приписује све шта коме пада на памет. Зато толики паметни људи избегавају сваку јавност. Неким чудом преживела је реч: "Ко пева, зло не мисли!"

Управник Bиблиотеке Матице српске Селимир Радуловић истакао је да је Мировић већ тридесет лета у власти снова, али и политике:

- Први му омогућује да пева, те да, певајући, осећа сигурност, да политичка функција, будући изазовна, не ступа пет метара испред њега, опомињући га да је сва слава човекова, како вели Небоходи Павле, као цвет ливадски. Друго звање, политичко, усмерило га је да уради пуно корисних ствари за свој народ и своју државу (и урадио је), што је, за њега, такође, битно јер поседује особину која није превећ присутна на нашој политичкој сцени, оно што Александар Солжењицин назива државорним осећањем душе.

Фото: М. Анђела

Председник Матице српске Драган Станић (Иван Негришорац), песник и аутор предговора Мировићеве збирке, јуче је присутне подсетио да су се и многи други српски песници бавили политиком:

- Примера песника и књижевника који су се узгредно бавили политиком има приличан број, али је знатно мањи број оних који су остварили значајну политичку каријеру, а били су уз то песници и књижевници. У свакој од значајних политичких епоха имали смо веома изразите политичаре-песнике или политичаре-књижевнике, као што су Светозар Милетић, Јаша Томић и Милован Ђилас.

Фото: М. Анђела

Игор Мировић је гостима између говора својих колега рецитовао песме из своје нове, четврте збирке песама. До сада је објавио "Небо над Византијом", "Кремен пламен" и "Повратак у Логос". Вече је отворио песмом "Сећам се дана". А како је раније истакао, збирка песама "Светло у светионику" настала је у време короне, која му је донела осаму потребну за стварање. Навео је да је реч о књизи која представља још дубљи повратак узорима и покушај да их оживи у себи и другима, те да скрене пажњу на то да без осврта пут може бити несигуран.

На представљању Мировићеве књиге у Библиотеци града Београда присуствовали су и патријарх српски Порфирије, главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић, управник Народне библиотеке Владимир Пиштало, глумица Аница Добра и многи други.

Фото: М. Анђела

ПОРФИРИЈЕ: СВАКИ ЧОВЕК ЈЕ ПОЕТА

ИАКО није било планирано, патријарх српски Порфирије пријатно је изненадио све присутне јер је изразио жељу да каже пар речи:

- Сваки човек је хомополитикус само што то не зна. Створен је да буде и јесте хомополитикус, не да буде политикант, него неко ко ангажује све своје потенцијале у бризи за добро свих. То нисам рекао ја, већ Аристотел, али много лепшим речима. Сваки човек је и поета. Сваки спомен по слици и прилици божјој, а Бог је поета, творац који ствара. Ми смо створени по слици божјој, дакле, ми смо поете. Сваки поета, сваки човек заправо, трага за поетом са великим словом, тј. логосом, и отуда није случајно што је Свети Јован Златоусти своје јеванђеље почео речима "У почетку беше логос", или, у почетку беше поета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Велики повратак Доналда Трампа у Белу кућу – ово се дешава једном у 130 година!