РАДИЈЕ БИРАМ БИБЛИОТЕКУ НЕГО СИРИ: Глумац Шон Еванс, звезда серије "Млади инспектор Морс" о тајни успеха популарног кримића

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

06. 02. 2022. у 17:44

ЈЕДНА од најбоље оцењених британских крими серија свих времена "Млади инспектор Морс", која је номинована и за награду БАФТА, а коју у континуитету од прве епизоде прати бар шест милиона Британаца из сезоне у сезону, стиже са новим осмим циклусом на канал Епик Драма.

РАДИЈЕ БИРАМ БИБЛИОТЕКУ НЕГО СИРИ: Глумац Шон Еванс, звезда серије Млади инспектор Морс о тајни успеха популарног кримића

Фото Vijasat

Догодовштине младог Морса пратићемо премијерно од 7. фебруара на каналу Епик Драма, понедељком у 21.00, а у ексклузивном интервјуу за ТВ Новости, глумац Шон Еванс, који је дочарао главног јунака, открива нам у чему је тајна успеха ове серије.

- Има више разлога за Морсову популарност. На неки начин он је Холмс шездесетих година прошлог века. Углавном је радња детекстивских серија смештена много раније у прошлост.

Ово није тако честа етапа на малом екрану, а сматрам да су људи носталгични и да их наша серија враћа у нека времена када свет није био тако компликовано место за живот - истиче Еванс, додајући да је највећи апсурд баш то што је Морс целог живота желео мир, а упадао све дубље и дубље у свет злочина, који, како каже, као да се лепио за њега.

Где је Морс на почетку новог циклуса?

- Чини ми се да је он увек, од прве епизоде, са својим послом увек у истом односу. Реч је о некој пристојној дистанци на којој је сила детективске професије таман толико снажна да га никад не пусти да је у потпуности напусти, али повремено може да јој утекне и осети како би изгледао живот о ком одувек сања. Далеко од криминала, брзог темпа и обавеза које намеће рад у полицији. Морс је себе увек замишљао далеко у дивљини, како ужива у миру природе у својој колиби. Међутим, нови случајеви га увек изнова привлаче ономе од чега жели да побегне и то зачарано коло је рута којом Морс кружи напред-назад већ годинама.

Чиме су вас привукле ова серија и рола инспектора Морса?

- Шездесете 20. века један је од мојих омиљених периода историје. Иако нисмо имали прилику да видимо неке кључне моменте који су на неки начин и одредница тог времена, друштвене прилике у оквиру којих се Морс хвата у коштац са криминалом су верно дочаране - музика, мода, слободе, сексуална револуција... Иако Морс живи у свом свету и не прихвата ништа од онога што га окужује. Окренут је себи, и тако би највише волео и да остане. Наравно, то је немогуће.

Како вам се допао живот у то доба? Да ли бисте могли да се прилагодите?

- Сутра бих се заменио са Морсом. Ја уопште нисам тип за геџете, технологију и друштвене мреже. Дајте ми фиксни телефон да разговарам са човеком, напишем писмо, одем у шетњу шумом... Све модерно ме збуњује и чини нервозним (смех). Свестан сам тога да нам је технолошка револуција донела много тога доброг и да нам је корисна, али још мислим да је лепше прошетати до библиотеке, осетити странице књиге коју су пре вас додирнуле генерације и генерације људи, учинивши их правим малим музејом мисли и емоција. То ми је увек дражи избор него да замолим Сири да ми пронађе оно што ме занима. Мада схватам зашто је то корисно.

Фото Vijasat

Да ли сматрате да је управо та доступност информација на неки начин променила и детективску професију?

- Површност ми прва пада на памет. Чини ми се да су људи уз телефоне постали много површнији у процени информација које доспевају до њих. Инспектор из Морсовог доба запитао би се - ко је пласирао те информације, да ли је реч о поузданом извору, хоће ли ме можда одвести на странпутицу... Данас већина људи нема времена за критички приступ ономе што прочита или чује. Брзина нам је улењила мозак. Очи, уши и прсти су нам постали бржи од сивих ћелија, а то је опасно јер дозвољавамо да други размишљају уместо нас.

Имате ли паметни телефон?

- Имам један. Живот без њих је данас немогућ. Чак и да не желите да га имате, морате јер га имају сви други и то је једини начин да будете део друштва. Корисне су то стварчице, морам признати. Поготово кад се изгубите у непознатом граду. Гугл мапе су чудо, мада сам ја и даље присталица оловке на папиру.

Колико још дуго себе видите у роли инспектора Морса?

- Нисмо поставили границе када је реч о броју епизода, нити се размишља о завршетку серије. Емитујемо се већ читаву деценију. Претпостављам да је крајња граница онај дан кад више нећу бити довољно млад да бих глумио "Младог инспектора Морса" (смех).

Рејтинзи и гледаност су увек ти који одређују трајност ТВ пројеката. Почели смо у шездесетима, закорачили у седамдесете, верујем да ћемо стићи и до осамдесетих. Чини ми се да ће две деценије бити сасвим довољне. Чекамо да се публика умори од нас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!