ПРЕМИЈЕРНА КОМИЧНА ПРЕДСТАВА У ПОЗОРИШТУ "ДУШКО РАДОВИЋ": Особе с инвалидитетом на сцени с професионалним плесачима (ФОТО)

Танјуг

03. 12. 2021. у 22:04

КОМИЧНА представа са игром и певањем “Опанчарево путешествије“ сценаристе и редитеља Ðорђа Макаревића премијерно је изведена вечерас у Малом позоришту “Душко Радовић“ поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом.

ПРЕМИЈЕРНА КОМИЧНА ПРЕДСТАВА У ПОЗОРИШТУ ДУШКО РАДОВИЋ: Особе с инвалидитетом на сцени с професионалним плесачима (ФОТО)

Фото: И.Маринковић

У представи, наиме, учештвује 11 особа са инвалидитетом и то равноправно са професионалним плесачима.


Представа "Опанчарево путешествије" прати светског путника Улу из Холандије, којој опанчар Игор показује лепоту културе Србије кроз разне делове земље од Шумадије до Врања.
 


Публика је исказала велико интересовање за представу и све време је громким аплаузом и повицима храбрила младе извођаче.

Завршетак представе дочекан је бурним аплаузом и овацијама.

Секретарка за социјалну заштиту Београда Наташа Станисављевић изјавила је Танјугу да ова институција и Град Београд већ трећу годину подржавају ову манифестацију инклузивног карактера.


Она је за Танјуг рекла и да је Градски секретаријат за социјалну заштиту путем јавног конкурса подржао невладину организацију "Маска" и издвојио новац за накнаду учесницима у представи.

- Веома је важно што се овим пројектом руше стереотипи према особама са инвалидитетом, а гледаоци, осим ако већ не знају да су у питању индивидуе са сметњама, никада не би знале да су баш оне у питању. Важно је да упознамо особе са инвалидитетом и да их прихватимо, да упознамо њихове таленте и друге карактеристике и да сви заједно наставимо да градимо наш град - рекла је Станисављевић.

Додала је да смо у време пандемије сви успели да останемо повезани и да је важно да се особама са инвалидитетом омогуће једнака права на потребне услуге.

- Посебно бих истакла да је, када је у питању имунизација, било могуће да се она обави у домовима особа са инвалидитетом. Од почетка имунизације они су имали приоритет - наводи Станисављевић и додаје да је до сада вакцинисано преко 20 хиљада особа са сметњама.

Порука данашњег дана, како је навела, јесте да "треба заједно да наставимо грађење једног интензивног друштва, са једнаким правима и могућностима за све грађане".

Иначе, на самом почетку вечери премијерно је емитован спот за нумеру “Наша два срца“, за коју је текст написао Бора Ðорђевић, а музику компоновао Драгомир Станојевић.

Песму изводе Биља Крстић, Бора Ðорђевић, Горица Поповић, Снешка Јандрлић, Бојана Стаменов, Вокална радионица Бистрик и ВИС Небоград.

Комад "Опанчарево путешествије" настао је у оквиру пројекта “Српска традиција - инклузивни програм“, који реализује НВО Маска уз подршку Градског секретаријата за социјалну заштиту, а који за циљ има да кроз уметност као универзално средство комуникације направи мост између осетљивих група и шире друштвене заједнице.

Већ неколико година уназад, а у сарадњи са Малим позориштем “Душко Радовић“, млади уметници са различитим сметњама у развоју имају прилику да покажу свој таленат и креативност кроз различите позоришне жанрове и на различите теме (ове године тема је српска традиција и обичаји).

Такође, млади уметници са сметњама у развоју кроз овај пројекат и представу добијају на самопоуздању, оснаживању и самоафирмацији, што чини њихов живот садржајнијим и квалитетнијим.

Обележавањем Међународног дана особа са инвалидитетом на овакав начин шаље се заједничка порука о прихватању различитости и стварању друштвеног амбијента приступачног свима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)