ПУШКИНОВА МЕДАЉА ЗА УЗДИЗАЊЕ ДУШЕ: Љиљани Хабјановић Ђуровић у Москви уручено престижно признање

М. Милосављевић

29. 11. 2021. у 23:22

ПРЕСТИЖНА Златна медаља Александра Сергејевича Пушкина, награда за животно дело, додељена је нашој књижевници Љиљани Хабјановић Ђуровић, у оквиру завршне свечаности Међународног словенског форума уметности "Златни витез" у Москви, у свечаној Сали велелепног Храма Христа Спаситеља.

ПУШКИНОВА МЕДАЉА ЗА УЗДИЗАЊЕ ДУШЕ: Љиљани Хабјановић Ђуровић у Москви уручено престижно признање

Љиљана Хабјановић Ђуровић, Фото Приватна архива

Ова манифестација одржана је под покровитељством Министарства културе Руске Федерације, подршку њеног председника Владимира Путина, као и патријарха московског и целе Русије, Кирила, и под слоганом "За највише идеале и уздизање људске душе". У оквиру приредбе и раскошног музичко-сценског програма, којим је руководио Николај Петрович Бурљајев, додељене су награде фестивала најзаслужнијим ствараоцима и посленицима културе.

Захваливши се Међународном словенском форуму и "свима онима који сматрају да њено дело заслужује високо признање", Љиљана Хабјановић Ђуровић је рекла:

- Хвала свима који воле Србију, хвала Светом Сергију Радоњешком под чијим се духовним окриљем одржава Фестивал "Златни витез", хвала Пресветој Богородици, хвала Христу за сва наша постигнућа.

Након уручења награде, Љиљани Хабјановић Ђуровић, Николај Петрович Бурљајев је прочитао њену песму посвећену Светом Сергију Радоњешком под називом "Две душе", а великој свечаности у Храму Христа Спаситеља присуствовали су и представници Амбасаде Републике Србије у Руској Федерацији.

Љиљана Хабјановић Ђуровић је непосредно пре уручења награде била гост Библиотеке иностране литературе, где су заступљене и њене књиге, као и Центра словенских култура који делује у оквиру ове институције, где се сусрела са Павелом Леонидовичем Кузмином, директором Библиотеке иностране литературе и Јеленом Марлен, директорком Центра словенских култура. Такође, добитницу Златне Пушкинове медаље у московском Сретењском манастиру примио је директор издавачке делатности отац Платон.

Фото Приватна архива

Подсећања ради, до сада је на руски језик преведено шест романа Љиљане Хабјановић Ђуровић. Високо признање, Пушкинову медаљу за животно дело, од наших писаца примио је још Добрица Ћосић пре једанаест година.

Међународна културна манифестација "Златни витез" слови за једну од најзначајнијих културних манифестација словенских земаља. О томе сведочи континуирана подршка председника Путина, који је и ове године поручио да је "Златни витез" одавно постао највећим догађајем који се очекује у друштвеном и културном животу Русије и других земаља, те да је фестивал у складу са потребама за очувањем високих моралних и непролазних духовних вредности, породичних вредности и да је у служби међународне сарадње.

СНАЖАН КУЛТУРНИ ПОКРЕТ

ИСКАЗУЈУЋИ подршку у свом писму, Његова светост патријарх московски и целе Русије Кирил је истакао да је најважније да је за све године постојања фестивал остао веран девизи утврђеној на самом почетку - "за највише идеале и уздизање људске душе", те да се "током минулих година фестивал претворио у снажан културни покрет објединивши у исти оквир словенског стваралачког савеза ствараоце уметности из различитих крајева света".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)