СУВО ЗЛАТО ЈЕЗИКА: Биста Добрице Ерића откривана дворишту школе у Книћу

Д. Богутовић

25. 10. 2021. у 22:46

ВОЛЕО је сваког од нас више него сви ми заједно њега. Зато се и звао Добрица - именом му је одређена судбина и улога - у животу Србије и у пантеону српских песника.

СУВО ЗЛАТО ЈЕЗИКА: Биста Добрице Ерића откривана  дворишту школе у Книћу

Драган Лакићевић и Благоје Баковић, Фото Архива

Ово је истакао Драган Лакићевић, главни уредник СКЗ на отварању бисте Добрици Ерићу (1936-2019). Биста, рад проф. Зорана Ивановића, постављена је у дворишту средње школе у Книћу, која носи име великог песника.

Добродошлицу гостима пожелела је Љиљана Маринковић, директорка школе, а учеснике поздравио и Нићифор Аничић, председник Друштва српских домаћина које је и иницирало овај догађај, у сарадњи са Удружењем књижевника Србије.

Подсећајући на Ерићеве речи "сви смо ми овде помало род!", Лакићевић је рекао како је овај самоуки академик поезије, како су га често називали, том роду и сам подизао споменик више од 60 година:

- Тај споменик, сазидан од књига, језика и осећања - материјала којим су саграђени величанствени споменици наше језичке културе - од Светога Саве, Деспота Стефана и Јефимије, па до Филипа Вишњића, Слепе Живане, Тешана и Милије, и затим до Бранка, Његоша, Змаја, до Душка Радовића, Раичковића и Десанке. До Србе Митића и Милене Јововић, Манојла Гавриловића, Владимира Јагличића, и многих наших, још. Споменик Србији и нама као њеној деци стварао је Добрица Ерић од сувога злата српског језика. Од чаролије лирске музике - слика и рима... И кад се, на рођењу, заплакао, био је то глас ове свете земље. Бог му је дао да је тумачи и обасјава и украшава својом књижевном речју и истином, да из њене дубине добије антејску снагу да пева - гласовима човека и славуја, ратара и ратника.

Од књиге "Свет у сунцокрету" (1959), па до "Бројаница из Грачанице" (2013), Ерићева књижевна задужбина осликана је, као манастир, бојама земље и неба, цвета и свитања, росе и сунца, свитаца и звезда, старим сјајем икона и живим живописом српског језика, рекао је Лакићевић, и додао:

- Кад се родио, задивио се свету: мајчином оку, кући, пољу, храсту, сунцу - Србији и свим њеним лицима: лепоти жене и земље, памћењу и предању, рађању и умирању. То дивљење створило је јединствену поезију Добрице Ерића - песме и поеме за децу и за одрасле. Те песме и поеме биле су и његов лични и наш српски, народни израз постојања на свету, доживљај и мисао живота, трајања, смисла који нас чини људима и Србима. Поезија Добрице Ерића живела је у циклусима природе - у годишњим добима и историјским епохама. Била је сва од природних појава, од којих је највећа: човек, са својим чулима и трепетима, сложен да буде у исто време "виноградар снова" и "берач звезда", који тражи кључ од Тамног вилајета...

Најбољи песник Калипоља из детињства, стао је у ред савременика у ком су били: Десанка, Брана Петровић, Васко, Стеван, Матија, Ракитић... Његове песме биле су мали огледи из савршенства: као да је у свакој строфи и рими откривао могућности језика и чуда поезије. И чуда света, од лептира до сунца.

Добрица није студирао теорију књижевности, али се огледао у версификацији и у најзахтевнијим облицима песме и сопственог сонетног венца, нагласио је Лакићевић и истакао:

Добрица Ерић, Фото В. Данилов

Готово да није било школске учионице, библиотеке, дома културе, порте и сабора где Добрица није устао и на свој начин одрецитовао здравицу роду и Богу, претку и језику, лепоти жене и реке. Ево га и данас, рецитује у свима нама: "Реч пријатељ, то је дукат на језику / Што даје сјај и одсјај људском лику"... Тај ореол поезије обасјава данас његов први споменик, обасјава и нас, чини нас поноснима што смо га познавали и упамтили.

Двострана књига

НА свечаности је представљена "Двострана књига" са два наслова. У првом "Над Србијом срце" су 86 песама које су Ерићу диравили српски писци, а у другом "Самоуки академик поезије" су текстови Ерићевих савременика. Књигу је приредио Миливоје Трнавац, а издавачи су УКС и Друштво српских домаћина. У јучерашњем културно-уметничком програму учествовали су ученици из Кнића и Враћевшнице, КУД и песници.

Фото Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)