ИВАНУ НЕГРИШОРЦУ НАГРАДА „АЛЕКСА ШАНТИЋ“: Уручењем признања у Мостару затворена 102. манифестација посвећена великом песнику

Ј.СИМИЋ

17. 10. 2021. у 10:42

ПРЕДСЕДНИКУ Матице српске у Новом Саду Проф.др Драгану Станићу који је у свету књижевности познат под псеудонимом Иван Негришорац, синоћ на завршној вечери 102. "Шантићевих вечери поезије" у Мостару уручена је књижевна награда „Алекса Шантић“.

ИВАНУ НЕГРИШОРЦУ НАГРАДА „АЛЕКСА ШАНТИЋ“: Уручењем признања у Мостару затворена 102. манифестација посвећена великом песнику

Фото: СПКД „Просвета“ ГО Мостар

Признање му је додељена за књигу "Огледала ока недремана".

Манифестацију културе "Шантићеве вечери поезије", којом се у песниковом родном граду чува сећање на његов лик и дело, организују Српско просветно и културно друштво Просвјета - Градски одбор Мостар и Српско певачко и културно-уметничко друштво "Гусле".

Књижевну награду "Алекса Шантић" "Просвјета" и "Гусле" додјељују сваке три године за најбољу књигу поезије издату на српском језику и језицима јужних Словена или за животно дело.Одлуку о овогодишњем добитнику донио је стручни жири у саставу пјесник Перо Зубац, песник Ђорђо Сладоје и доцент доктор Владан Бартула.

Негришорац је истакао да Шантићева присност са читаоцем и животом има непревазиђеност.

- Огромна је част добити ову награду. Шантић је песник који нас у разним раздобљима живота уме озарити. Доживљавам га као деца, а како растемо и сазревамо улазимо у све елегије тужних старачких пјесама које је изузетно успио сачинити… Има ту тематску ширину која је моћна и која је увек у сагласју са људима који су припадници српске културе уз пуно разумевање свих култура са којима је живио -рекао је лауреат.

Потпредседник Матице српске и дописни члан Српске академије наука и умјетност Јован Делић је нагласио да мало који песник долази на "Шантићеве вечери" са више права и разлога од Негришорца.

- Ако су међу доминантним обележјима Шантићевог песништва наглашени патриотизам и хришћански доживљај света, а јесу, онда је тешко наћи савременог песника који би са више разлога примио Шантићеву награду од Ивана Негришорца - рекао је Делић.

Пошто је Негришорцу уручила баграду, предсједница СПКД Просвета ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић подсетила је да је награда установљена 1968. године, а да је већ годинама додељују "Гусле" и "Просвјета".

СПКД "Просвета" и ГО Мостар и СПКУД "Гусле" Мостар су заштитили ову награду у Институту за интелектуално власништво БиХ, а Управни одбор "Просвете" је, на својој седници од 30. јануара 2012. године, донио нову одлуку, као и Правилник о додјели ове престижне пјесничке награде.

До сада је 14 пјесника добило ову награду: Скендер Куленовић /1969/, Весна Парун /1972/, Оскар Давичо /1975/, Енвер Ђерћеку /1978/, Александар Вучо /1981/, Стеван Тонтић /1984/, Богумил Ђузел /1987/, Стеван Раичковић /1992/, Рајко Петров Ного /2006/, Веселин Гатало /2007/, Ђорђо Сладоје /2009/, Дара Секулић /2012/, Перо Зубац /2015/ и Луко Паљетак /2018/.

Овогодишње 102. издање Шантићевих вечери поезије одржано је од 4. до 16. октобра, а на завршној вечери учешће су узели и ученици Музичке школе "Свети Роман Мелод" из Невесиња.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)