БОЈАНА МИТРОВИЋ СА НЕМАЧКОМ ПРЕДСТАВОМ „ЛАНАЦ ДУШЕ” НА БФИ: Сјајно је сарађивати са толико колега из различитих култура

Novosti online

12. 10. 2021. у 11:44

ПРЕДСТАВА „Ланац душе” компаније „Танзмаинз” из немачког града Мајнца, кореографа Шарон Ејал, гостоваће сутра, 12. октобра на великој сцени Југословенског драмског позоришта као део селекције 18. Београдског фестивала игре, најављено је данас на конференцији за медије.

БОЈАНА МИТРОВИЋ СА НЕМАЧКОМ ПРЕДСТАВОМ „ЛАНАЦ ДУШЕ” НА БФИ: Сјајно је сарађивати са толико колега из различитих култура

Фото: БФИ / Уступљене фотографије

Оснивачица, директорка и селекторка фестивала Аја Јунг је подсетила да је ова распродата представа претпоследња на репертоару 18. едиције, а да је према плану било да затвори ову манифестацију.

Ипак, како је пандемија поново утицала на ток фестивала, тако ће одложено гостовање трупе „Дрезден – Франкфурт компанија игре“ бити реализовано тек 4. и 5. децембра на Великој сцени Опере и театра Мадленианум у Земуну.

Публика ће тада имати прилике да погледа комад „Алтер Его“ истакнутог кореографа Јакопа Годанија, уједно и последње остварење 18. издања БФИ.

Такође, Аја Јунг је открила да је увелико спреман програм 19. едиције, која се враћа у пролећни термин од 16. марта до 12. априла 2022. године, гостоваће играчке позоришне трупе из 12 земаља, са значајним кореографима и продукцијама, од Амстердама до Сан Франциска, а продаја карата ће почети од петка, 15. октобра.

Фото Танјуг

 

Кореографију спектакла „Ланац душе“ трупе „Танзмаинз“ потписује чувена уметница Шарон Ејал, иначе већ добитница награде „Јован Ћирилов – за корак даље” (2017), док су њени сарадници кореографских решења на пројекту – Ребека Хајтинг и Том Вајнбергер. „Танзмаинз“ је компанија савремене игре при Државном театру у Мајнцу, а од 2014. године, овај ансамбл чине 22 играча и продукцијски тим, који предводи директор трупе Хоне Дорман.

Први човек ове позоришне компаније је изјавио да је изузетно срећан што се налазе у селекцији овако великог међународног фестивала и да је задовољан како су примљени синоћ када су допутовали у Београд.

Како је навео Дорман, трупа у Мајнцу недалеко од Франкфурта броји 19 играча са три практиканта, а у Државном театру у Мајнцу је укупно око 400 запослених.

Компанија игре ради по принципу сарадње са кореографима који стварају аутентична, оригинална, ауторска сценска дела и веома су отворени за пројекте са свима који имају понудити нешто свеже, ново, јединствено.

На турнејама су амбасадори своје земље, а имају и сопствени фестивал на који позивају друге светске трупе којима се диве и инспиришу их у раду.

Оригиналне радове за "Танзмаинз" потписују тандеми Гај Вајцман и Рони Хавер, Шарон Ејал и Гај Бехар, Гај Надер и Марија Кампос, Коен Августинен и Росалба Торес Гуеро, Данијел Десноје, Хозе Навас, Рој Асаф, Виктор Кихада.

Како наводи кореографкиња – редитељка у својим записима у програму представе, „Ланац душе“ је играчки комад о жељи, и све што је у вези са људима приказано је овде.

- Начин на који вас посматрају, како ви посматрате њих, како се они међусобно гледају. Понекад је немогуће ухватити емоцију очима, али сте свесни њеног присуства и осећате је под кожом. У основи је увек прича о љубави, љубави према другима, себи, простору који вас окружује, према свему - нагласила је Шарон Ејал у својој писменој анализи комада.

Премијера ове 55-минутне представе одржана је у позоришту “Staatstheaters Mainz” 2017. године, а између осталих играча наступа и Српкиња Бојана Митровић, која је завршила балетску школу „Лујо Давичо“, онда се усавршавала у Амстердаму, да би је пут одвео у Мајнц, где је у трупи „ТанзМаинз“ од њеног оснивања 2014. године.

- Дивно је што сам од самог почетка у овој трупи и могу видети како се ова уметничка прича развија и расте. Посебно је занимљиво што нас има 14 националности и сјајно је сарађивати са толико колега различитих култура. Тиме увек имамо нове погледе и идеје, односно перспективу како нас други виде, публика пре свега и стручна јавност - изјавила је Бојана Митровић.

- Истина, уме бити веома напорно и захтевно, јер чим се заврши једна премијера, ми одмах крећемо да спремамо нову продукцију, што је доста исцрпљујуће за тело. Али, то је део овог посла, који веома волим - нагласила је Митровић, која први пут наступа на Београдском фестивалу игре.

Играчица и кореографкиња Шарон Ејал, рођена у Јерусалиму, од 2009. године почела је да креира за трупе широм света: „Killer Pig” (2009) и „Corps de Wаlk” (2011) за Carte Blanche из Норвешке, „Too Beaucoup” (2011) за Hubbard Street Dance из Чикага и „Плафона” (2012) за Компанију игре из Олденбурга.

Трупу Л-Е-В оснива 2013. године, заједно са сарадником Гајом Бехаром, са којим је имала успех у заједничком комаду „Црно без наслова” за Компанију игре Опере Гетеборга.

Турнеја ове немачке трупе са делом „Ланац душе“ је током ове године гостовала у Москви, Паризу (са чак 3.000 продатих карата), Братислави и Будимпешти, а након Београда посетиће и Лондон, немачке градове Келн, Берлин, Лајпциг, као и Горицу у северној Италији.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - БИЛО ЈЕ МУЧНО, БОЛНО И ТЕШКО: Сцене са снимања филма "Дара из Јасеновца"

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)