"СЈАЈНО ЈЕ ДОБИТИ НОБЕЛОВУ НАГРАДУ": Прва изјава писца Абдулразака Гурне - "Још нисам свестан"

Новости онлајн

07. 10. 2021. у 17:02

Овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, писац Абдулразак Гурна, изјавио је да је предивно бити награђен и да је почаствован што му је данас додељена награда коју су пре њега добили врсни писци.

СЈАЈНО ЈЕ ДОБИТИ НОБЕЛОВУ НАГРАДУ: Прва изјава писца Абдулразака Гурне - Још нисам свестан

Фото: Принтскрин/Јутјуб

- Мислим да је то предивно. Захвалан сам Шведској академији што је наградила мене и моје дело - рекао је Гурна у изјави за Ројтерс.

У образложењу Шведске академије каже се да је Гурни награда додељена за "бескомпромисан и саосећајан приказ утицаја колонијализма и судбине избеглица у понору између култура и континената".

- То је сјајно - то је тако велика награда и толико је дуг списак дивних писаца, још нисам свестан свега - рекао је он и додао да је био јако изненађен наградом.

Гурна је рођен 1948. године и одрастао је на острву Занзибар у Индијском океану, али је као избеглица стигао у Енглеску крајем 1960-их. Он је четврти афрички писац добитник Нобелове награде за књижевност.

Објавио је 10 романа и низ кратких прича.

Нобелову награду у овој области додељује Шведска краљевска академија, а састоји се од златне медаље и новчане награде у износу од 10 милиона шведских круна или 1,1 милион долара.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СРПСКИ СОКО ПОЛЕТЕО ВИСОКО: Тријумфални наступ Ансамбла Коло у Националном театру у Будимпешти (ФОТО)