НАГРАДА СА ИМЕНОМ РАДМИЛЕ САВИЋЕВИЋ: ФЕДИС још једну Златну антену посветио глумачкој легенди

Јл. Б.

27. 09. 2021. у 10:56

ПРВИ пут на 11. Фестивалу драма и серија (ФЕДИС) биће додељена награда Златна антена за најбољу женску епизодну улогу која од ове године носи име по чувеној глумици Радмили Савићевић.

НАГРАДА СА ИМЕНОМ РАДМИЛЕ САВИЋЕВИЋ: ФЕДИС још једну Златну антену посветио глумачкој легенди

Радмила Савићевић са Златом Нуманагић и Жиком Миленковићем у "Срећним људима" / Фото Архива

После Златне антене "Љубиша Самарџић" за најбољу мушку главну улогу и Златне антене "Милена Дравић" за најбољу женску главну улогу, још једна наша легендарна драмска уметница имаће признање са својим именом на предстојећем ФЕДИСУ који се одржава од 5. до 7. октобра у Дому омладине Београда.

Радмила Савићевић је вансеријским талентом и величанственим, непролазним улогама оставила неизбрисив траг у уметничкој историји овог поднебља. Својом непосредношћу, духовитошћу, топлином, добротом, енергијом и природношћу, освојила је срце читаве нације и постала једна од највољенијих глумица икада.

Рођена је као Радмила Миленковић 8. фебруара 1926. у Крушевцу, где је и почела глумачку каријеру. Одиграла је више од 70 улога на филму и телевизији, а популарност је стекла као газдарица Савка у "Дипломцима", Виолета у "Камионџијама", Вука Петровић у "Позоришту у кући", Жарка у "Бољем животу" и као Риска Голубовић у "Срећним људима", за коју је 1994. добила награду "Новости" - Она и он, на фестивалу у Нишу заједно са Велимиром Батом Живојиновићем.

Преминула је пре скоро две деценије, 8. новембра 2001, али је остала симбол српског народа, који је и данас памти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)