НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА: Министарство послало у Скупштину предлог за 11 чланова високог тела

Д. Б. М.

31. 07. 2021. у 08:17

ДАН након што су усвојене измене Закона о култури из Министарства културе упућен је предлог Скупштини Србије за 11 чланова новог Националног савета за културу.

НАЦИОНАЛНИ САВЕТ ПРЕД ПОСЛАНИЦИМА: Министарство послало у Скупштину предлог за 11 чланова високог тела

Фото Танјуг

Предложени кандидати су: Зоран Вапа (Републички завод за заштиту споменика културе), Жељко Марковић (Државни архив Србије), Горан Васић (Народни музеј), Владимир Пиштало (Народна библиотека Србије), Небојша Кундачина (Народно позориште), Невена Даковић (Југословенска кинотека), Иван Јевтић (САНУ), Злата Бојовић (САНУ), Исидора Бјелаковић (Матица српска), Андраш Урбан и Сузана Кујунџић Остојић са листе националних савета националних мањина.

Уколико Скупштина прихвати предлог Министарства биће стављена тачка на вишегодишњу агонију око избора овог саветодавног тела. Наиме, последња седница Националног савета била је 2018. године. Први покушај да се изаберу нови чланови Националног савета био је у фебруару 2019, али су репрезентативна удружења подигла свој глас због, како су тврдили, нерегуларне збирне листе кандидата. Према речима њихових представника, на поменутој листи тада су се нашла и имена која нису била предлог удружења. После протеста репрезентативних удружења, десио се преседан: Скупштина Србије делимично је усвојила листу, односно прихватила шест кандидата Владе Србије и САНУ, а 13 имена вратила у поновну процедуру.

КАНДИДАТ Злата Бојовић, Фото В. Данилов

Чланови Националног савета бирају се на мандат од пет година. Задатак овог тела је да даје мишљење о стању у култури, предлоге за креирање културне политике, израдом стратегије развоја културе. Међу конкретним задацима Националног савета су и успостваљање критеријума за додељивање статуса истакнутог уметника, односно, истакнутог стручњака у култури. Самосталним уметницима који стекну ово звање доприноси ће бити уплаћивани из републичког буџета, а не из општинског, као до сада. Биће то и почасно звање које ће вероватно утицати и на добијање такозваних националних пензија.

Иначе, од оснивања 2011. године до сада Национални савет није успоставио критеријуме за додељивање статуса истакнутог уметника. Можда ће нови тим успети да обави тај посао, који би могао да буде подстицај за поновну доделу "националних пензија", које се не додељују већ осам година.

ПРЕДЛОЖЕН Владимир Пиштало, Фото Н. Скендерија

ПРОМЕЊЕНИ ПРЕДЛАГАЧИ

ИЗМЕНАМА и допунама Закона, промењени су предлагачи чланова Националног савета за културу. Међу њима више нису репрезентативна удружења, већ Републички завод за заштиту споменика културе, Државни архив Србије, Народни музеј Србије, Народна библиотека Србије, Народно позориште, Југословенска кинотека, САНУ, Матица српска и национални савети националних мањина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)