ДАНИЦА МИ ЈЕ БАШ ЛЕГЛА: Глумица Нела Михаиловић о наступу у Бањалуци и успеху са "Балканским шпијуном"

В. СТРУГАР

19. 07. 2021. у 11:43

УЛОГА Данице Чворовић у култном комаду Душана Ковачевића "Балкански шпијун" до сада је донела глумици Нели Михаиловић осам награда! Овај дуги низ почео је убрзо после премијере Народног позоришта (у режији Тање Мандић Ригонат), још у октобру 2018. године и не престаје до данас. Првакиња националног театра недавно се вратила с бањалучког Театар феста "Петар Кочић" с признањем за најбољу глумицу, док је "њен" Илија (Љубомир Бандовић) проглашен за најбољег глумца фестивала.

ДАНИЦА МИ ЈЕ БАШ ЛЕГЛА: Глумица Нела Михаиловић о наступу у Бањалуци и успеху са Балканским шпијуном

Нела Михаиловић / Фото Н. Скендерија

- Ваљда се тако дешава у каријери, нека ти улога обележи пут. Кад крену, признања иду једно за другим - каже позната глумица. - Иначе, пуно ми је срце кад нас двоје добијемо заједно награду. Тако смо освојили "Ћурана" у Јагодини, у Шапцу признање за глумачки тандем, а сада у Бањалуци за главну женску и мушку улогу.

Како каже, Даницу сваки пут гради "из себе" и из почетка. Препознаје то публика, као и стручни жири: у различитим срединама је са истим одушевљењем прихватају и награђују.

- Лепо је примити такву вест, увек се обрадујем кад ми јаве. Ипак, ова последња награда за мене је посебна. Припадам генерацији која памти некадашњу Југославију. Родитељи су ме свуда водили, а, ето, десило се да никад не посетим Бањалуку. "Десило се" и да Народно позориште долази на овај фестивал и гостовања, али се до сада није погодило да моја представа иде тамо - каже Нела Михаиловић. - Зато сам се унапред веома радовала овом наступу, а утисци су превазишли сва очекивања: диван град на Врбасу, изузетно топао народ који нас је дочекао са посебном љубављу. Љубазни и гостопримљиви, неискварени, својатљиви, умеју да те пригрле. Била сам под снажним утиском. Цео мој народ доживљавам онаквим какви су Бањалучани, мада ми се чини да у Београду и више није тако...

Боравак у главном граду Републике Српске је, по свему, за памћење. Наравно, и по стајаћим овацијама на крају извођења "Балканског шпијуна":

- Публика на ногама од прве секунде, дуго је, дуго аплаудирала. Посебан тренутак размене једне дивне енергије. Да будем искрена, већ по доласку на фестивал помислила сам како би било дивно да баш ту добијем награду. Све је било божанствено. Пресрећна сам... А Даница? Волим како ми је легла од првог тренутка и како је носим. Од почетка је "органски" осећам, сваким својим дамаром. Чворовићи, буквално, живе прави живот на сцени... Душка Ковачевића бих увек играла, као што увек и изнова, волим да играм Чехова, Шекспира, Нушића, Стерију. Уз Љубомира Симовића, Ковачевић је за живота постао класик.

Наше саговорнице нема у новим позоришним поделама. Тренутно се фокусирала на снимање серија, јер је наишао велики талас нових телевизијских наслова. На репертоару матичног театра има десетак наслова, што јој је сасвим довољно:

- И представе су ми, некако, дуговечене. На матичној сцени ускочила сам током короне у "Нечисту крв", кад се баш није много играло. Прихватила сам улогу Стане зато што је то Бора Станковић, што је баш овај наслов, па и што су око мене моји Ваљевци - редитељ Милан Нешковић и Ненад Јездић у улози газда Марка. Уживам дружећи се с њима. Иначе, одавно више не "ускачем" у постојеће представе. Некада сам то често чинила и била ми је велика школа. Верујем да сваки млади глумац треба кроз њу да прође, јер је одличан тренинг за даљу каријеру.

ГЛУМАЧКЕ БРАВУРЕ

ПОЗНАТА уметница већ је освојила статуету "Ћуран" за најбоље глумачко остварење на 48. Фестивалу "Дани комедије" у Јагодини, награду "Вељко Маричић" за најбољу женску улогу на 26. Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци, признање за глумачку бравуру "Зоранов брк" на 27. "Данима Зорана Радмиловића" у Зајечару, награде стручног жирија четвртог Фестивала "Позоришно пролеће" у Шапцу (за креативна глумачка остварења у тандему са Љубомиром Бандовићем), признање Народног позоришта за најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења, награду "Раша Плаовић" за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони 2017/18, па и бијеналну глумачку награду Удружења драмских уметника Србије - "Љубинка Бобић" за 2019. годину...

КОЛО СРЕЋЕ

НАША саговорница ових дана проводи дане на снимању ТВ серије "Коло среће". Иначе, кад је о телевизији реч, чини се да се њено коло среће увелико окреће и то у најбољем смеру:

- Снимала сам и са Радошем Бајићем серију "Операција Халијард" у којој ми је било дивно с партнерима Петром Божовићем и Жарком Лаушевићем. Као мало дете сам се радовала због тога! Радили смо на Космају током јуна, следећег лета имаћу још два дана снимања. Ту је и млађа глумачка гарда, све у свему, све се сјајно уклопило.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)