ПОТРАГА ЗА СУШТИНОМ ФИЛМА: Отварање трећег сомборског фестивала у знаку велике глумице Мире Бањац

Ј. ЛЕМАЈИЋ

13. 07. 2021. у 22:11

ПРОЈЕКЦИЈА филма "Концентриши се баба" Пјера Жалице, са легендарном Миром Бањац у главној улози, вечерас је подигла завесу трећег Сомборског филмског фестивала.

ПОТРАГА ЗА СУШТИНОМ ФИЛМА: Отварање трећег сомборског фестивала у знаку велике глумице Мире Бањац

Фото Архива/Н. Карлић

Филм је део Главног програма, а прве фестивалске вечери приказан је у част Мире Бањац, овогодишњег лауреата награде "Специјални Ернест" за досадашњи и будући допринос добрим филмовима.

- Награда ме је обрадовала, између осталог јер носи име Ернеста Бошњака, пионира филмске уметности на овим просторима, који се храбро и зналачки залагао за оно суштинско, најбоље што свет седме уметности собом носи и значи. Целог свог века, из улоге у улогу, управо сам за тим трагала - изјавила је наша велика глумица.

- Један део награде ме посебно радује, то је онај део где се каже да је то признање и "за будући допринос добрим филмовима".

Трећи Сомборски филмски фестивал трајаће до 16. јула и на њему бити приказано 13 филмова у четири селекције: Главни програм, Селекција младих аутора, Панорама шведског филма и "Кад би Сомбор био Холивуд". Поред филмских остварења, посетиоци фестивала моћи ће да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, радионице, и концерти.

Главни програм у атријуму Градске куће представиће пет остварења из наше земље и Европе: уз синоћни, публика ће моћи да види филмове "Оаза" Ивана Икића, "Матер" Јуре Павловића, "Ундине" Кристијана Пецолда и "Зној" Магнуса фон Хорна. Жири главне, такмичарске селекције, чине глумац Петар Стругар, глумица Марија Бергам, и филмски продуцент Филип Фети Даутовић.

У Селекцији младих аутора наћи ће се три филма који су донели свеж редитељски приступ у домаћој кинематографији: "Лихвар" Немање Ћеранића, "А. С. (25)" Милене Грујић, и "Ивана Грозна" Иване Младеновић. Ово је уједно и друга такмичарска селекција уз Главни програм, а филмове из ове селекције публика ће моћи да погледа у Кабареу Народног позоришта Сомбор.

Програмска целина Панорама шведског филма реализована је у сарадњи са Амбасадом Шведске и приказује остварења из савремене кинематографије ове земље, чије су пројекције одржане на значајним европским филмским фестивалима током претходних година. У дворишту Градског музеја Сомбор биће приказани филмови "Брит-Мари је била ту" редитељке Туве Новотни и Sune vs Sune Јона Холмберга.

ПОГЛЕД НА ИСТОРИЈУ

Селекција "Кад би Сомбор био Холивуд" посвећена је остварењима с освртом на значајне догађаје и личности из прошлости Сомбора, али и из историје наше земље. У атријуму Градске куће биће приказани филмови "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, "Порајмос" Горчина Стојановића и "Жућко - прича о Радивоју Кораћу" Гордана Матића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)