НЕОДОЉИВИ ШАРМ “ПЛАВОГ АНЂЕЛА”: Филмски свет обележава 120 година од рођења немачке глумице и холивудске диве Марлен Дитрих

Ана Попадић

29. 06. 2021. у 12:34

КО год је упознао Марлен Дитрих, упознао је савршенство - казао је велики француски уметник Жан Кокто о својој пријатељици, немачкој глумици и једној од највећих холивудских дива, којој је, поводом 120 година од рођења, Југословенска кинотека посветила циклус "Великани светског филма".

НЕОДОЉИВИ ШАРМ “ПЛАВОГ АНЂЕЛА”: Филмски свет обележава 120 година од рођења немачке глумице и холивудске диве Марлен Дитрих

Фото Архива

Обожавана и вољена, слављена колико и оспоравана, Марлен је до краја живота играла "улогу" коју је за њу осмислио њен ментор и љубавник, немачки редитељ Јозеф фон Штернберг.

- Имала је лице какво сам тражио: провокативно, чежњиво, неодољиво и очаравајуће - казао је Штернберг, образлажући зашто је непознатој глумици те 1930. поверио главну улогу у првом звучном немачком филму "Плави анђео". Кабаретска певачица Лола-Лола, лепа и немилосрдна према свом љубавнику, очарала је публику, а ову улогу фам фатал Марлен Дитрих наставиће да "игра" до краја живота.

Исте године преселила се у Холивуд и за кратко време постала једна од најплаћенијих глумица. Наставила је сарадњу са Штернбергом, са којим је снимила укупно седам филмова. Иако је само једном била номинована за Оскар, Амерички филмски институт 1999. прогласио је Марлен Дитрих једном од десет највећих глумица у историји филмске уметности!

У време њене највеће славе, међутим, многи су јој оспоравали таленат, а због лоше продаје карата за њене филмове, "Варајети" ју је чак назвао "отровом за благајне". Без обзира на то, Марлен је с правом и поносом носила титулу највеће холувудске диве која је у филмовима као што су "Мароко" (1930), "Шангај експрес" (1932), "Чежња" (1936), "Дестри поново јаше" (1939), A Foreign Affair (1948), Stage Fright (1950), "Прича из Монте Карла" (1957)... сарађивала са глумачким и редитељским великанима, попут Гарија Купера, Орсона Велса, Спенсера Трејсија, Џејмса Стјуарта, Џона Вејна, Билија Вајлдера, Алфреда Хичкока...

Певачка каријера била јој је једнако важна као она глумачка, па је, посебно у зрелијем добу, наступала широм света. Њени кабаретски наступи били су мали уметнички спектакли, а њен иако несавршени глас освајао је публику. Свакој песми давала је посебну ноту, било је да је певала чувене француске шансоне или незаборавну "Лили Марлен". Током рата одлазила је на фронт, бодрила и забављала савезничке војнике. Одржала је око 500 концерата, а после рата америчка влада одликовала ју је највишим цивилним признањем - Медаљом слободе. Легију части добила је из руку француског председника, генерала Шарла де Гола.

Можда није била по укусу филмских и музичких критичара, али је, по сведочењу бесконачног низа оних који су јој се дивили, Марлен Дитрих била једна од најфасцинантнијих и најфаталнијих жена тог времена. У Холивуду је отворено испољавала своју бисексуалност, међу пријатељима је имала велики број хомосексуалаца. Жене, попут велике Едит Пјаф, биле су очаране њеним мушкобањастим изгледом, потпомогнутим оделима које је носила на филму, али и приватно, док је мушкарце освајала шармом и имиџом "неухватљиве даме". Списак њених љубавника и љубавница је дуг и веома компликован, јер је сама Марлен у својим изјавама, интервјуима и у биографијама додавала или "брисала" нека имена. А све то време, глумица је одбијала да се званично разведе од супруга Рудолфа Зибера (кастинг директора) са којим је 1924. добила једино дете - ћерку Марију Риву - и са којим је "на папиру" остала до његове смрти, 1976. године.

- Није да је истински марила за своју лепоту; она је била роба: "Ја продајем гламур. Тога имам у залихама" - записаће Марленина јединица у књизи о својој славној мајци.

По сведочењима блиских људи, две највеће љубави Марлен Дитрих били су глумац Жан Габен и писац и њен земљак Ерих Марија Ремарк.

- Ти си све у једноме - и пустоловина и невеста. Ти си за мене, а ја сам за тебе. Не може бити другачије - стоји у једном од 300 писама колико их јој је упутио Ремарк за време трогодишње везе, а које ће касније објавити њена ћерка. Велики писац посветиће јој своју "Тријумфалну капију", али се њихова веза ипак завршава неславно. Ремарк долази у Холивуд и проси је, али сазнаје да је његова вољена управо абортирала дете Џејмса Стјуарта, са којим је остала трудна током снимања филма "Дестри поново јаше".

Иза Марлен су остале и три деценије "несинхронизоване љубави" са још једног легендом писане речи, Ернестом Хемингвејом. Никада нису живели заједно, али су се дописивали до краја његовог живота. Мада је Дитрихова говорила да је њихова љубав "ванвременска и платонска", мало ко је у то поверовао.

Ипак, њена највећа и, вероватно, најнесрећнија љубав, била је родна Немачка. Уочи Другог светског рата, Марлен је одбила баснословне хонораре које јој је нудио Јозеф Гебелс да се врати у своју домовину. Никада се није покајала због ове одлуке, али је целог живота патила за својом домовином.

- Америка ме је узела у своја недра кад више нисам имала домовину достојну тог имена, али ја сам у срцу и у души заувек Немица - говорила је.

Када је пао Берлински зид, по сведочењу њене ћерке, Марлен је изјавила: "Исплакала сам све сузе за Немачку. Осушиле су се и умила сам се."

Умрла је 6. маја, 1992, сама, у свом париском стану. Последњу деценију провела је далеко од јавности, у самоћи, готово непокретна, после повреде кука. Њени милиони су били потрошени, а сву своју имовину сачувала је у картонским кутијама. Шешире, мараме, хаљине, ципеле, сатове, али и писма, фотографије, њена ћерка уступиће Немачкој кинотеци. После мисе која је одржана у Паризу, у присуству великог броја људи и са медаљама за храброст преко ковчега, по сопственој жељи, Марлен Дитрих је сахрањена у родном Берлину. Док је ковчег пролазио улицама, њени земљаци су га засапали цвећем и тако јој коначно одали почаст.

- У изненадном налету туге и јасноће, знам како је сигурно било њој. Кад су сваку страну, сваки угао њеног живота фотографисали, снимали, анализирали и процењивали. Никуда да побегне, и нигде да се сакрије. И тек сад разумем шта је хтела да каже кад ми је рекла: "Убили су ме фотографисањем" - записаће ћерка легенде Марлен Дитрих.

ЉУБАВ СА ГАБЕНОМ

И пре него што је заувек напустила Ремарка, Марлен је започела везу са Жаном Габеном, легендом француског филма. Та веза била је, као и све раније, бурна, испуњена љубављу колико и неверствима. Габен је био још један у низу који је клекнуо и запросио фаталну глумицу, али га је, као и многе пре њега, одбила. Снимили су само један заједнички филм, финансијски дебакл "Мартин Румањак" (1946), а са крахом филма завршила се и њихова љубав. Иако никада нису обновили везу, Марлен је уз посебну наклоност чувала његова писма, а на зиду свог париског стана је, кажу, до смрти држала једино његову урамљену фотографију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)