"МИНИСТАРКА" ОТВАРА СТЕРИЈАНСКИ ПРАЗНИК: Позорје у 66. издању почиње вечерас у Новом Саду ПОД слоганом "Злу времену, упркос"

Ј. СИМИЋ

18. 06. 2021. у 10:32

ПОД слоганом "Злу времену, упркос", јер српско позориште постоји и делује "устук свакој злости" као у бесмртној песми Лазе Костића, Стеријино позорје у свом 66. издању започеће вечерас у Српском народном позоришту и трајаће до 26. јуна.

МИНИСТАРКА ОТВАРА СТЕРИЈАНСКИ ПРАЗНИК: Позорје у 66. издању почиње вечерас у Новом Саду ПОД слоганом Злу времену, упркос

"Госпођа министарка" / Фото ХНК "Ивана пл. Зајца"

На сцени која носи име оснивача овог најстаријег професионалног театра у Срба, Јована Ђорђевића, у 20 сати, најзначајнији позоришни фестивал у региону својом беседом отвориће глумац Светозар Цветковић, троструки добитник Стеријине награде. Потом ће на сцену ступити глумци чувеног комада "Госпођа министарка" Бранислава Нушића, у редитељској поставци Татјане Мандић Ригонат, а у продукцији Хрватског народног казалишта "Ивана пл. Зајца" из Ријеке (Хрватска).

Уз "Министарку" верна стеријанска публика имаће прилику да у конкуренцији за Стеријине награде погледа још девет представа по избору др Миливоја Млађеновића, новог селектора, театролога и драматурга. Он је у селекцију уврстио представе, рађене према домаћој драми из - Грачанице, Бањалуке, Сарајева,Ријеке, Београда, Суботице, Новог Пазара, Шапца, Ниша и Новог Сада.

- Тачно је да је пандемија ослабила и имунитет позоришног организма, али српско позориште је, хвала на питању, здраво. Продукција је била опрезнија, репертоари су пажљивије грађени те су премијере у минулој години биле проређене али брижљиво одабране - оцењује селектор прошлогодишњи збирни учинак српских позоришта.

За престижно Стеријино признање на позорници ће се надметати и већ увелико позната представа "Деобе", према роману Добрице Ћосића, у драматизацији Спасоја Ж. Миловановића и у режији Југа Радивојевића, а биће изведена као копродукција три куће - СНП, Народно позориште Ниш и НП Приштина са седиштем у Грачаници. На програму је сутра од 21 сат.

Ауторски пројекат Андраша Урбана "Витезови Лаке мале"(уторак, 22. јун у 19 сати) стиже у продукцији његовог позоришта "Деже Костолањи" из Суботице, док ће други суботички театар Народно позориште гостовати са новим пројектом "Кус петлић" Александра Аце Поповића, у режији Милана Нешковића (19 јун, 19 сати).

Адаптације романа ће бити представљене кроз још четири представе: "Дервиш и смрт" Меше Селимовића, у драматизацији и режији Дејана Пројковског, Народног позоришта из Бањалуке.

Такође, у недељу, 20. јуна у 21 сат, на програму Позорја је "Тихо тече Мисисипи" по роману Владимира Табашевића, у драматизацији Ивице Буљана и самог аутора (Београдско драмско позориште), а у петак, 25. јуна у 20 сати "Шиндлеров лифт" Дарка Цвијетића, према драматизацији и режији Кокана Младеновића (Камерни театар 55 Сарајево).

У недељу, 20. јуна играће глумци представе "Ако дуго гледаш у понор", позоришне поеме по мотивима истоименог романа Енеса Халиловића, аутора и редитеља Златка Паковића (Регионално позориште и КЦ из Новог Пазара). Главни такмичарски програм садржи и драму "Радио Шабац" Олге Димитријевић, Шабачког позоришта, као и комад "Велика депресија" Филипа Грујића, у режији Марка Челебића, која се игра 24. јуна у 21 сат.

О наградама ће одлучивати жири у саставу Снежана Тришић, редитељка и председница, Наташа Тапушковић, глумица, Дарко Недељковић, сценограф, Михајло Несторовић, глумац и Давор Шпишић, драмски писац. На затварању Фестивала у част награђених, биће изведена представа Битеф театра "Изгубљени пејзажи" у режији и кореографији Дуње Јоцић.

СЕЛЕКЦИЈА "КРУГОВИ"

У МЕЂУНАРОДНОЈ селекцији "Кругови" ове године ће бити три представе: "Хотел Загорје" - ауторски пројекат Анице Томић и Јелене Ковачић, према роману Иване Бодрожић (Градско драмско казалиште "Гавела" Загреб), "Дјечак који је говорио Богу" Дамира Мађарића, редитеља Само М. Стрелеца (Хрватско народно казалиште Осијек) и "Крекетање" Алмира Башовића, у режији Алеша Курта (Народно позориште Тузла). Трећа селекција "Друга сцена" ће представити "оф-програм" са два наслова - "Поетика гледања" према концепту и режији Андраша Урбана ("Деже Костолањи", Суботица) и "Као да крај није сасвим близу" Николе Завишића (Битеф театар).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)