СВЕДОЧАНСТВО О ВЕКУ ЗА НАМА: "Сто година опере Народног позоришта у Београду" Владимира Јовановића

Марина Мирковић

15. 06. 2021. у 06:34

ТРИ су ме веома подстицајна разлога мотивисала да баш 2020. године објавим своју четврту књигу о нашој националној Опери: прва два су личне природе, не бих ли на тај начин обележио шест деценија од свог првог наступа на сцени "код споменика" и три деценије бављења историјом Опере Народног позоришта, нарочито њеним иностраним гостовањима.

СВЕДОЧАНСТВО О ВЕКУ ЗА НАМА: Сто година опере Народног позоришта у Београду Владимира Јовановића

Фото Народно позориште

Трећи је разлог неупоредиво значајнији и вреднији - овом сам књигом желео да оставим документовано, валидно сведочанство о овом нашем врхунском оперском театру, који се својом стогодишњом успешном уметничком активношћу дубоко уградио у темеље наше музичке културе и знатно допринео очувању и афирмацији наше музичке баштине, као и нашег националног и културног идентитета.

Овим речима описује мотиве који су га навели да испише, и у издању "Чигоја штампе" објави, још једну у низу књига посвећених опери, и то овој београдској, професор Владимир Јовановић - који је пре академске, управо на тој "сцени код споменика" остварио и своју певачку каријеру.

Фото Народно позориште

Ђурђевка Качаревић и Бисерка Цвејић

- Монографија "Сто година Опере Народног позоришта у Београду" драгоцена је колико због тога што на одговоран и акрибилан начин представља јавности део нашег културног и музичког живота у последњих сто година, толико и што објављује валидну документарну грађу о иностраним гостовањима и успесима Опере од 1939. до 2017. године, којом нарочито осветљава вредан репертоарски и извођачки допринос београдских оперских уметника европској оперској репродукцији у другој половини 20. века - записала је о овој књизи рецензент Надежда Мосусова, музиколог и композитор.

Објављена поводом значајног јубилеја српске културе - века постојања и рада националне опере, монографија представља не само трајан и драгоцен запис о београдским уметницима и представама које се они од 1920. године до данас стварали и изводили у Београду али и многим градовима Србије, некадашње Југославије, Европе па и у Египту. Она пружа и релевантну основу за будућа вредновања њиховог доприноса репертоарском и извођачком обогаћивању светске оперске сцене, нарочито педесетих и шездесетих година 20. века, као и за успешно успостављање мостова између наше и оперске уметности у свету.

Фото Народно позориште

Мирослав Чангаловић

- У сваком од четири поглавља, настојао сам да на основу валидне документарне грађе прикажем досадашњи пређени пут националне опере, од првих извођења на сцени Народног позоришта, преко реализовања целог стандардног репертоара, до остваривања низа антологијских представа и тријумфалних иностраних гостовања - наводи аутор.

ПЕДАГОГ И СОЛИСТА

НАКОН што је дипломирао и магистрирао Општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету и соло певање на Факултету музичке уметности, Владимир Јовановић био је члан хора Опере Народног позоришта у Београду (1964-1973) и солиста овог оперског театра (1973-1987), професор на Академији уметности у Новом Саду, у Музичкој школи "Ватрослав Лисински" и на Академији уметности у Београду, те уметнички секретар Камерне опере "Мадленијанум". Бави се књижевним и научноистраживачким радом из области вокалне педагогије, музикологије и театрологије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)