"КИШНЕ КАПИ" ПОДИЖУ ЗАВЕСУ: Све спремно за маратон у Народном позоришту у Сомбору, који почиње 9. јуна

Ј. Л.

31. 05. 2021. у 06:00

ПОСЛЕ прошлогодишње паузе, под слоганом Libertе, еgalitе, fraternitе, solidaritе! ("Слобода, једнакост, братство, солидарност"), од 9. до 13. јуна у Народном позоришту у Сомбору одржаће се традиционални 28. и 29. Позоришни маратон.

КИШНЕ КАПИ ПОДИЖУ ЗАВЕСУ: Све спремно за маратон у Народном позоришту у Сомбору, који почиње 9. јуна

Фото БДП

Фестивал ће отворити додела награде "Никола Пеца Петровић" за најуспешнијег позоришног менаџера, која се додељује бијенално у знак сећања на управника сомборског позоришта који је овај театар уздигао на значајан уметнички ниво.

Потом ће бити изведене две представе Београдског драмског позоришта - "Кишне капи на врелом камењу" по драми чувеног немачког редитеља Рајнера Вернера Фасбиндера, у режији Југа Ђорђевића и "Пластелин" руског писца Василија Сигарева, у редитељској поставци Марка Торлаковића.

Љубитељима позоришне уметности домаћин ће сутрадан приредити извођење своје најновије продукције - комад "Усамљени запад" ирског драматичара, филмског сценаристе и режисера Мартина Макдоне, у редитељском читању Стефана Гајића. Исте вечери биће одиграна стара хит представа "Важно је звати се Ернест" Оскара Вајлда, редитеља Николе Завишића, Народног позоришта у Београду.

"ТРАМВАЈ"

Последњи дан сомборског Позоришног маратона имаће чак пет програма - "Авантуре Пипи Дуге Чарапе" по књизи Астрид Линдгрен, у адаптацији Николе Марковића и Татјане Миланов, "Ко је убио Џенис Џоплин?" у режији Соње Петровић и извођењу Српског народног позоришта из Новог Сада, као и концерт "Брехт није класичан поп" у тандему - Леа Јевтић (вокал и гитара) и Бранимир Зеленчић (гитара). За сам крај биће изведена драма "Трамвај звани жеља" Тенесија Вилијамса, у режији Југа Ђорђевића, Народног позоришта у Сомбору.

Лектира за децу "Бела грива" Ренеа Гијоа, у позоришној верзији редитеља Предрага Стојменовића на репертоару је 11. јуна у матине термину. Истог дана на програму је комад "Гидионов чвор" Џоне Адамс, ауторски пројекат Симониде Мандић и Бојане Милановић из Градског позоришта у Бечеју, а потом и "Кус петлић" чувеног Александра Поповића, у режији Милана Нешковића и извођењу Народног позоришта у Суботици.

"Важно је звати се Ернест", Фото Народно позориште

- Једино регионално гостовање биће хрватска комедија "Увијек ће нам остати љубав" према хит комаду "Чорба од канаринца" Милоша Радовића, редитеља Дарија Хајрачека, Казалишта Ругантино из Загреба - најављују у сомборском театру.

- Истог дана, 12. јуна на публика ће моћи да погледа представу "64" Тене Штивичић, у режији Алисе Стојановић, где главне улоге тумаче Хана Селимовић и Милош Тимотијевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)