КАКО МЛАДИ У КРУШЕВЦУ МОГУ БРЖЕ ДО ПОСЛА : Шта су најтраженија занимања, који је најкраћи пут од праксе до плате (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

06. 06. 2023. у 17:16

ТРЕНУТНО је у Крушевцу без посла 8.000 људи, колико их је на евиденцији филијале Националне службе за запошљавање, али шанса за посао међу младима, подвлаче стручњаци, ипак постоји.

КАКО МЛАДИ У КРУШЕВЦУ МОГУ БРЖЕ ДО ПОСЛА : Шта су најтраженија занимања, који је најкраћи пут од праксе до плате (ФОТО)

Foto:S.Babović

Недавно је у Крушевцу отворен Џоб инфо центар, који осим подстицајних програма запошљавања НСЗ, може да буде прилика да се лакше дође до посла.

- Џоб инфо центар намењен је ученицима, студентима и незапосленима, да развију знања и вештине, које су им важне приликом запошљавања - наводи Виолета Стевовић, директорка Едукативног центра, који је локални партнер у реализацији програма "Знањем до посла“ и у чијим просторијама се и налази Џоб инфо центар.

Седмогодишњи програм, који партнерски реализују владе Швајцерске и Србије већ је дао резултате у Србији.

- Обучили смо 1.600 младих, а више од 72 посто њих се одмах и запослило, након обука на радном месту - истиче Оливер Штрајт, директор програма. - Чак 23.000 младих добило је неке од услуга каријерног вођења и саветовања, а у овом простору у Крушевцу, таква пракса биће настављена.

Најтраженија занимања у Крушевцу су она из електро и машинске струке, а траже се још и возачи камиона, радници у производњи, фармацеути. Са почетком летње сезоне додатно су потребни и грађевински инжењери и радници у угоститељству.

Један од кључних проблема, истичу стручњаци, представља однос потражње и понуђених кадрова.

- Евидентан је јаз између потреба тржишта рада и младих који се школују - наводи Марија Весковић, самостална стручна сарадница РПКК. - Регионална привредна комора покушава да заједно са надлежним инситуцијама премости тај јаз. Осим што сарађујемо са програмом „Знањем до посла“, промовишући га и анимирајући привреднике да се у њега укључе, радимо и на реализацији програма дуалног образовања.

За сада је у овај програм, који спаја теорију и праксу, укључено 25 компанија из Расинског округа. Дуално образовање прихватило је пет средњих школа. Младим људима је на рапсолагању више од 100 лиценцираних инструктора.

На најпопуларнијим сајтовима са огласима за посао, Крушевљанима  се нуди и рад од куће. Огласи се првенствено односе на ангажман у кол-центрима, а тражени су и преводиоци, професори страних језика, софтверски инжењери и други ИТ стручњаци.

Рад „ван куће“, бар по актуелној понуди из онлајн - огласа, углавном подразумева запослење у трговинским радњама, кладионицама, курирским службама. Редовно се траже и пекари, месари, конобари, агенти продаје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ИКАДА: Иван Миљковић скоро непрепознатљив (ФОТО)