ЗА КРЕДИТ ОД 40.000 РАТА ВЕЋА 50 ЕВРА: Драстично порасла отплата стамбених зајмова

Б. Царановић

01. 12. 2022. у 20:30

КОМЕ није баш хитно, најбоље да сачека. Ово је став кредитних саветника и финансијских стручњака када је реч о стамбеним позајмицама.

ЗА КРЕДИТ ОД 40.000 РАТА ВЕЋА 50 ЕВРА:  Драстично порасла отплата стамбених зајмова

Фото П. Милошевић

Новембарске рате, код већине банака које отплату везују за шестомесечни еурибор, веће су за око 20 одсто, у односу не претходни обрачунски период. За просечан износ кредита у Србији од 40.000 евра, са отплатом на 25 година, рата је већа за око 50 евра! Од јануара, нове обрачуне добиће и сви дужници чије су рате везане за тромесечни еурибор, када се ради ново усклађивање.

Подизање референтне каматне стопе Европске централне банке утицало је да дужницима чија је рата везана за тромесечни или шестомесечни еурибор, а на почетку су отплате, обавезе скоче и око 100 евра. Пре само неколико месеци камате за стамбене кредите биле су око три одсто, а сада су двоструко веће.

- Још у току лета је неколико највећих банака нудило стамбене кредите са каматом од 2,99 одсто, а поједине су до краја октобра имале кредите са варијабилном каматом до 3,8 процената - кажу кредитни саветници специјализовани за помоћ клијентима који подижу стамбени кредит.

- Док су сада у просеку код највећих банака у понуди позајмице са променљивом каматом од 5,6 процената, а фиксном око седам процената.

Како банкари објашњавају, код стамбених кредита са варијабилним стопом, каквих је према подацима НБС више од 70 одсто, маржа банака је око три одсто, на шта се додаје тромесечни или шестомесечни еурибор. Еурибор је заправо део променљиве каматне стопе и представља камату по којој водеће европске банке међусобно позајмљују новац. Вредност шестомесечног еурибора је од 2015. године била испод нуле. Почетком године износила је минус 0,55, у априлу минус 0,36, а од јуна је први пут прешла преко нуле. Сада је већ стигао на 2,37 одсто. Тромесечни је достигао вредност од 1,922 одсто, што је за 2,492 процента више у односу на почетак 2022. године.

- Пре пет година рата за стамбени кредит од 70.000 евра, на 30 година износила ми је 291 евро. За позајмицу са истим условима, у истој банци, сада је рата 90 евра већа - 380 евра - каже Београђанка Анита Ј.

- То је велики удар на буџет и ако камата буде још и већа, не знам како ћемо је покривати.

Колика ће бити маржа коју банка додаје на тромесечни или шестомесечни еурибор, зависи од сваког клијента понаособ. Банкар на основу његових примања, кредитне историје и других параметара утврђује поузданост, односно ризичност клијента, сврстава га у одређене групе и формира рату.

- У овом моменту тржиште још није стабилизовано, инфлација расте, због чега се очекује ново подизање референтне каматне стопе ЕЦБ у циљу обуздавања ифлације. А ова камата директно утиче на висину еурибора. Зато није погодан тренутак за подизање стамбених кредита - кажу кредитни саветници.

- Са друге стране, онима који у овом моменту ипак буду решавали стамбено питање, саветујемо да и даље траже варијабилну каматну стопу, а не фиксну, јер је период отплате дуг и треба се надати и очекивати да ће у неком периоду камате свакако да падну.

5,2 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА У ОТПЛАТИ

ТРЕНУТНО се у Србији отплаћује око 30.000 стамбених кредита. Просечна одобрена вредност стамбеног кредита је 30.000-40.000 евра. Према подацима Удружења банака Србије, на крају октобра житељи Србије су за ове позајмице дуговали више од 611 милијарди динара.

Укупна вредност стамбених кредита у отплати у Србији је око 5,2 милијарде евра. У последњих 12 месеци дуг банкама за ове зајмове порастао је за 13,2 процента. У 2018. години 3,3 милиона евра био је дуг за стамбене кредите и адаптацију.

ПОЛА ГОДИНЕ КОД ПОСЛОДАВЦА

ПРОСЕК месечних примања је битан и месечне обавезе по кредиту не могу да прелазе 55 одсто - кажу банкари. - У зависности од банке, граница отплате је 65 до 75 година старости.

Да би аплицирао за кредит, неопходно је да клијнет буде запослен код истог послодавца најмање шест месеци. Учешће које банке траже је од 10 до 30 одсто, поново у зависности од процењивања клијента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

УСЛЕДИЋЕ ОДМАЗДА, КИЈЕВ ЋЕ ИЗГОРЕТИ: Нема преговора