ХИТНЕ МЕРЕ ЗБОГ МОГУЋИХ НЕСТАНАКА СТРУЈЕ: У Аустрији ће делити оброке уколико дође до колапса

Novosti online

30. 11. 2022. у 12:44

АУСТРИЈА је у уторак представила хитне мере како би обезбедила храну и друге основне потрепштине за људе у случају нестанка струје ове зиме.

ХИТНЕ МЕРЕ ЗБОГ МОГУЋИХ НЕСТАНАКА СТРУЈЕ: У Аустрији ће делити оброке уколико дође до колапса

Фото: Танјуг

Планом, објављеним на сајту Министарства пољопривреде, региона и туризма те земље, налаже се да све продавнице прехрамбених производа остану затворене првог дана потенцијалног нестанка струје, пише РТ на енглеском.

Другог дана продавнице ће остати затворене, али ће деловати као центри из којих ће се становницима давати вреће са свежим производима, између 10.00 и 15.00 часова. 

Поред тога, продавнице ће нудити припремљене кесе са водом, дуготрајни хлеб, конзерве, полупроизводе и свеће које ће се продавати за готовину. Производи за бебе и хигијенски производи биће доступни на захтев.

Од трећег дана биће у понуди само производи из сувог асортимана, из безбедносних разлога.

Становницима је саветовано да направе залихе хране са дугим роком трајања и залихе од 14 дана код куће, као и да држе мале апоене у готовини у износу од око 100 евра по члану породице. 

Шема је припремљена у координацији са Привредном комором Аустрије (ВКО), Народном банком Аустрије (ОеНБ) и министарством енергетике, као и представницима прехрамбене индустрије и удружења аустријских општина (Остерреицхисцхе Гемеиндебунд).

Иако су званичници нагласили да је снабдевање храном у Аустрији тренутно безбедно и да је ризик од несташице струје "веома низак и мало вероватан", они су приметили да "нови потенцијални изазови захтевају благовремену припрему како бисмо били спремни за кризу."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (8)

ЈЕЗЕРО У СРБИЈИ КРИЈЕ ЈЕЗИВУ ПРИЧУ: Легенда кружи - а ОБЛИК тера страх у кости