УМЕСТО ФЛАШИРАНЕ ВОДЕ ЧЕСМОВАЧА: Немци мењају животне навике због скока цена

Novosti online

29. 11. 2022. у 09:37

СВЕ већи број Немаца приморан је да смањи потрошњу због инфлације и растућих трошкова енергије, показује истраживање понашања потрошача и групе за истраживање тржишта NielsenIQ.

УМЕСТО ФЛАШИРАНЕ ВОДЕ ЧЕСМОВАЧА: Немци мењају животне навике због скока цена

Празни рафови у немачким трговинама / Фото Shutterstock

Резултати показују да 52 одсто немачких потрошача купује само производе за основне потребе, док је око 30 одсто одговорило да купују мање.

Око 44 одсто је рекло да сада избегава производе "који су забавни и луксузни", а сваки трећи покушава да смањи посете ресторанима, одлучујући се за кување код куће. Само 10 одсто анкетираних рекло је да повећање цена није утицало на њихове куповне навике, а ти одговори су углавном долазили од људи са већим платама.

Анкета је спроведена међу 10.000 потрошача.

- Све више се људи пита без чега могу, а онда то заиста и раде - рекао је стручњак за NielsenIQ Лотар Штајблин, коментаришући налазе истраживања.

Он је приметио да потрошачи чешће прибегавају стратегијама уштеде, као што су упоређивање цена и тражење специјалних понуда, као и прелазак на јефтиније производе и чешћа куповина од дисконтера. Неки испитаници су рекли да су почели да мењају своје преференције при куповини у потпуности, купујући маргарин уместо путера, користећи воду из славине уместо флаширане минералне воде, па чак и ослобађајући се дезодоранса.

- Што криза дуже траје, људи више користе могућности да уштеде - нагласио је Штајблин.

Годишња стопа инфлације у Немачкој скочила је у октобру на 10,4 одсто, достигавши нови историјски максимум, према подацима Федералног завода за статистику (Дестатис) објављеним раније овог месеца. Цене су углавном биле вођене растућим трошковима енергије, који су порасли за 43 одсто на годишњем нивоу, а очекује се даљи раст током целе зиме, пише РТ на енглеском.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (3)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма