УМЕСТО ФЛАШИРАНЕ ВОДЕ ЧЕСМОВАЧА: Немци мењају животне навике због скока цена

Novosti online

29. 11. 2022. у 09:37

СВЕ већи број Немаца приморан је да смањи потрошњу због инфлације и растућих трошкова енергије, показује истраживање понашања потрошача и групе за истраживање тржишта NielsenIQ.

УМЕСТО ФЛАШИРАНЕ ВОДЕ ЧЕСМОВАЧА: Немци мењају животне навике због скока цена

Празни рафови у немачким трговинама / Фото Shutterstock

Резултати показују да 52 одсто немачких потрошача купује само производе за основне потребе, док је око 30 одсто одговорило да купују мање.

Око 44 одсто је рекло да сада избегава производе "који су забавни и луксузни", а сваки трећи покушава да смањи посете ресторанима, одлучујући се за кување код куће. Само 10 одсто анкетираних рекло је да повећање цена није утицало на њихове куповне навике, а ти одговори су углавном долазили од људи са већим платама.

Анкета је спроведена међу 10.000 потрошача.

- Све више се људи пита без чега могу, а онда то заиста и раде - рекао је стручњак за NielsenIQ Лотар Штајблин, коментаришући налазе истраживања.

Он је приметио да потрошачи чешће прибегавају стратегијама уштеде, као што су упоређивање цена и тражење специјалних понуда, као и прелазак на јефтиније производе и чешћа куповина од дисконтера. Неки испитаници су рекли да су почели да мењају своје преференције при куповини у потпуности, купујући маргарин уместо путера, користећи воду из славине уместо флаширане минералне воде, па чак и ослобађајући се дезодоранса.

- Што криза дуже траје, људи више користе могућности да уштеде - нагласио је Штајблин.

Годишња стопа инфлације у Немачкој скочила је у октобру на 10,4 одсто, достигавши нови историјски максимум, према подацима Федералног завода за статистику (Дестатис) објављеним раније овог месеца. Цене су углавном биле вођене растућим трошковима енергије, који су порасли за 43 одсто на годишњем нивоу, а очекује се даљи раст током целе зиме, пише РТ на енглеском.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (3)

О ОВОМЕ ЋЕ СЕ ПРИЧАТИ: Чола постао тиктокер - видите прву објаву