БЕОГРАД У ТРЦИ ЗА "ЕКСПО 2027": Србија ће се данас други пут представити у Паризу на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе

В. Н.

28. 11. 2022. у 08:11

СРБИЈА ће се данас у Паризу, на 171. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ), представити поводом кандидатуре Београда за домаћина Међународне светске изложбе "Експо 2027" са темом "Игра(ј) за човечанство - спорт и музика за све".

БЕОГРАД У ТРЦИ ЗА ЕКСПО 2027: Србија ће се данас други пут представити у Паризу на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе

Фото Танјуг

Ово је друго представљање Београда као кандидата за престижну светску изложбу, а на скупштини БИЕ говориће министар финансија Синиша Мали, министар спорта Зоран Гајић и градски урбаниста Марко Стојчић.

Представљању Србије за "Експо 2027" присуствоваће и шеф дипломатије Ивица Дачић, министарка културе Маја Гојковић, министар просвете Бранко Ружић, док је током вечери, у складу са поступком кандидатуре, планиран и свечани пријем за високе званичнике, на коме ће домаћини бити супруга председника Србије Тамара Вучић и премијерка Ана Брнабић.

После успешне промоције у јуну ове године, на 170. заседању БИЕ, Београд се други пут представља у главном граду Француске, саопштила је организција Belgrade EXPO 2027.

Земљу домаћина светске изложбе која ће бити организована 2027. изабраће 170 земаља чланица БИЕ тајним гласањем у јуну идуће године.

Фото Танјуг

- То је прилика да Београд угости милионе посетилаца из Србије и из целог света, и тако учврсти статус регионалног центра културе и уметности - истиче се у сапштењу.

Додаје се и да Србија има огромно и доказано искуство у креирању атрактивног окружења за улагања и да је лидер у привлачењу страних директних инвестиција по глави становника у последњој деценији. Очекује се да Београд, ако буде изабран за домаћина, посети више од 2,6 милиона људи, уз економски ефекат од око 1,1 милијарду евра.

Република Србија и Београд доказали су досад у многобројним приликама да поседују способност, организационе, стручне и људске капацитете да организују највеће међународне догађаје. Организација овако великог и значајног догађаја у нашем главном граду подразумева ослањање на све потенцијале које наша земља има, наводи се у саопштењу:

- У овим данима, када је цела нација репрезентација, када са дубоким надама, страстима, и жељама гледамо пут Катара и наших "орлова", изнова постајемо свесни значаја игре као колективног лека у времену пуном изазова у којима живимо. Сваки пут када Новак Ђоковић засија, од севера до југа наше земље, сви грађани Србије поделе радост игре и победе, баш оног мотива који је уткан у идеју подухвата "Експо 2027".

У саопштењу се подсећа да је министар Мали и на првом представљању Србије изјавио да је кандидатура још један показатељ колико је наша земља напредовала, што је препознато и признато у целом свету:

- Министар Мали тада је нагласио да је Србија економски, културни, туристички и спортски центар овог дела Европе, као и да су Република Србија и Град Београд у потпуности спремни да организују манифестацију као што је "Експо 2027".

Делегација Међународног бироа за изложбе, чији је задатак да процени капацитете и могућности Србије, посетила је нашу земљу током септембра. Генерални секретар БИЕ Димитри Керкенцес истакао је да би организација специјализоване изложбе Eхpo Belgrade 2027 била изузетно важан догађај за цео Балкан, као и да би овај пројекат подстакао даљи развој српске престонице и савршено се уклопио у оно што град и држава желе да постигну у наредним деценијама.

ДУБАИ

НАША земља имала је великог успеха на представљању на светској изложби у Дубаију, а српски штанд био је међу најпосећенијима. Склопљени су многобројни привредни договори и уговори, одржани величанствени концерти, представљена наша културна баштина…

ПРЕСТИЖ

У ПАРИЗУ ће данас нашу престоницу представити и престижни српски уметници - виолиниста Стефан Миленковић и глумачки бард Мики Манојловић. И наш најбољи спортиста, великан тениса Новак Ђоковић, обратиће се преко видео-укључења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОТАЦ СИНУ „КУПИО“ МЛАДУ, ПА ЈЕ ЗАЈЕДНО СИЛОВАЛИ: Нови детаљи ужаса у Маргити, код Вршца

ОСАМНАЕСТОГОДИШЊА девојка М. Д. из села Маргита, код Вршца, коју су 2. и 3. фебруара силовали М. Ј. (42) и његов син Н. Ј. (22) из истом места, наводно је била актер уговореног брака.

07. 02. 2023. у 22:02

Коментари (0)

НОВИНАРКА ИЗ СИРИЈЕ ЗА НОВОСТИ Америка, Британија и ЕУ спречавају било какву помоћ: Мука ми је од Запада и свега што раде (ФОТО)