ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА УПОЗОРИЛА: Свету прети несташица хране и дужничка криза

Танјуг

08. 06. 2022. у 12:50

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен упозорила је данас да се свет суочава са "комбинацијом више криза" и да милиони људи широм света неће бити у могућности да приуште основне потребе, укључујући и 275 милиона оних који ће бити у ризику од глади.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА УПОЗОРИЛА: Свету прети несташица хране и дужничка криза

Урсула фон дер Лајен, Фото АП

- У светлу појачане инфлације у којој тренутно живимо и ове бројке и ризици могу измаћи брзо контроли. Светска банка је проценила да је 10 милиона људи гурнуто у екстремно сиромаштво за сваки проценат поскупљења цена хране. Суочавамо се са скупом криза које ће појачати несташицу хране и дужничке кризе широм света - поручила је Фон дер Лајенова.

Говорећи пред Европским парламентом у Стразбуру, председница Европске комисије навела је више разлога који су уједињени довели до проблема са несаташицом хране у свету, од последица пандемије, преко поскупљења енергената и ђубрива до климатских промена.

Она је најавила да ће ЕУ издвојити 2,5 милијарди евра како би омогућила угроженим деловима света да купе храну, и истовремено појачати и сопствену прозводњу у пољопривредном сектору како би допринела бољој снабдевености светског тржишта хране.

Подсетимо, немачки лист Ханделсблат недавно је објавио, позивајући се на најновију анализу међународне осигуравајуће компаније Алијанц трејд (Allianz Trade) да ће цене хране у продавницама у Немачкој наставити да расту, а очекује се пораст још за 10 одсто ове године.

- Висока инфлација и пад продаје намирница врше притисак на профитабилност малопродаје прехрамбених прозвода. У том погледу, повећање цена ће вероватно имати значајан утицај на потрошачке цене у блиској будућности - рекао је за тај лист Аурелин Дутхоид, секторски консултант у тој компанији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (6)

СТАВ БЕОГРАЂАНА: Питали смо грађане шта мисле о забрани пушења у затвореном коју тражи министарка Даница Грујичић (АНКЕТА)