ХЛЕБ СА ИСТЕКЛИМ РОКОМ ПРОДАЛИ ПО ВИШОЈ ЦЕНИ: Трговци маме попустима производа на рафу, а на каси, попут случаја "Ароме", куцају другачије

Е. Б. ТАЛИЈАН

28. 10. 2021. у 10:49

ПРОИЗВОД коме је истекао рок не сме да се нађе у продаји. Трговац не може да наплати вишу цену од оне која је за одређени артикал наведена на рафу. А све се то десило читаоцу "Новости" Милану Јовановићу, који је оштећен на оба начина. У једној продавници трговинског ланца "Арома" у Панчеву купио је хлеб коме је дан раније истекао рок трајања, а платио га је и 15 динара више. Нашој редакцији се обратило више потрошача који су раније имали слично искуство у другим мегамаркетима.

ХЛЕБ СА ИСТЕКЛИМ РОКОМ ПРОДАЛИ ПО ВИШОЈ ЦЕНИ: Трговци маме попустима производа на рафу, а на каси, попут случаја Ароме, куцају другачије

Фото Новости

- Покушали су за чери парадајз да ми наплате 150 динара више од цене која је наведена на рафу - прича нам Данијела Богуновић из Београда. - Чим сам купила, схватила сам шта су урадили и тражила сам да исправе грешку. Десило се и да су ми павлаку за коју је оглашен попуст наплатили 10 динара скупље и онда су објашњавали да ситним словима испод цене пише да је акција истекла дан раније.

Она истиче да се за куповину у маркетима спрема као за одлазак на фронт, опремљена дигитроном и лупом, као и да увек пажљиво прати шта укуцава касирка. У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) кажу да су такви прекршаји у прехрамбеним маркетима различитих трговинских ланаца бројни и да добијају много приговора купаца којима су на каси робу наплатили скупље од наведене цене на рафу.

- То је маркетиншки трик којим се потрошачи доводе у заблуду - објашњава Марко Драгић из НОПС. - Мада су у питању ситни износи, када се то помножи са великим прометом, јасно је да трговци остварују невероватну добит. Посебан проблем је када су у питању скупљи производи. Ређе, али се то дешава и приликом продаје беле технике, а ту је разлика у износу и по неколико хиљада динара. Потрошачи имају право да захтевају да купе производ по цени која је наведена на рафу и да им се новац врати уколико су оштећени. Ако то касир не може да учини, могу да траже од пословође, а могу и читав случај да пријаве надлежној инспекцији.

Јовановић каже да је 20. октобра купио хлеб у маркету "Арома" у Панчеву за који је назначено да кошта 120,99 динара.

- Купио сам неколико производа и нисам обраћао пажњу - наводи наш саговорник. - Тек касније сам на рачуну видео да су ми наплатили 134,99 динара, а на паковању хлеба и траку са датумом, односно да је рок трајања истекао дан раније. У питању је мала разлика од 15 динара, не бих то тражио да ми врате, али сам незадовољан таквим односом трговца.

Драгић објашњава да производ са истеклим роком трајања не сме да се нађе на рафу и да је то, такође, прекршај. До ситуације да је једна цена артикла назначена, а друга наплаћена обично долази када трговац огласи попуст или акцију.

- Наведено снижење, поготово код скупљих производа, знатно утиче на економску одлуку потрошача да ли ће да купи одређени артикал - објашњава Драгић. - Да ли трговци увек тенденциозно наводе једну цену производа на рафу, а онда више наплаћују на каси или је у питању неажурност и мањак кадрова, о томе је бесмислено дискутовати. Ко жели да се бавим овом делатношћу, у обавези је да обезбеди адекватну радну снагу и да у складу са законом послује и поштује права потрошача.

НЕЈАСНО ГДЕ ЗАВРШАВА РАЗЛИКА

КАЗНЕ за све врсте прекршаја које су дефинисане Законом о заштити потрошача крећу се од 300.000 до два милиона динара - каже Марко Драгић из НОПС-а. - Надлежна инспекција одлучује да ће прво опоменути или санкционисати продавца одмах. Трговац је у обавези да на недвосмислен, јасан и лако уочљив начин истакне цену производа или услуге. Код прекршаја, када је на рафу наведен нижи износ за производ, а виши откуцан на каси поставља се питање и како трговци воде то у књигама.

Ако су огласили да је производ на попусту, а продају га по редовним ценама, да ли они узимају ту разлику, да ли је тиме и држава оштећена због неплаћања већег пореза, то, како наводи, остаје нејасно.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СУПРУГА ВОДИТЕЉА Лепа глумица из популарних серија: Брзо смо схватили да смо се заволели (ФОТО)