БИО ЈЕ ЛИЧНИ АЂУТАНТ КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ: Крушевљанин се дружио са Шарл Де Голом и прославио се у Балканским ратовима (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

28. 01. 2023. у 19:40

ГЕНЕРАЛ Душан Д.Крстић (1889-1981), рођен у Крушевцу, прославио се у Балканским ратовима и у Првом светском рату, а био је и ађутант краља Александра Карађорђевића и велики пријатељ Шарл Де Гола.

БИО ЈЕ ЛИЧНИ АЂУТАНТ КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ: Крушевљанин се дружио са Шарл Де Голом и прославио се у Балканским ратовима (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Његово херојство пало је у заборав и донедавно се мало шта знало о српском генералу, који је захваљујући наследницима и Народном музеју у Крушевцу поново доспео у жижу јавности када је пре две године приређена изложба “Краљев ађутант-Генерал Душан Д.Крстић” .

Невероватан живот имао је генерал Крстић,од тренутка када је након завршене крушевачке гимназије уписао Војну академију 1905.године. Каплар постаје већ наредне године, понаредник-1907, наредник 1908.године. Као потпоручника га распоређују у 6.пешадијски пук. Пви Балкански рат дочекује као водника Прве чете другог батаљона 12.пешадијског пука “Цар Лазар” у Крушевцу.

Као питомац је послат у рат и своје школовање наставио - на бојном пољу. Рањен је у Ваљеву, али са неразаслом раном послат на фронт 1915.године. Током повлачења преко Албаније обољева од трбушног тифуса. Одлази у Бизерту, потом је код Солуна у Микри 1916.године. Због маларије се опорављао у Ници, Тулону, Греноблу.

По завршетку Великог рата, Крстић постаје мајор и питомац Више војне школе у Паризу. Ту постаје велики пријатељ са Шарл Де Голом. Потпуковничку и касније пуковничку каријеру наставља у Штипу, Дубровнику, Београду, Вараждину.

Као човек од изузетног поверења краља Александра, био је његов ађутант од 1929. све до атентата у Марсеју 1934.године. У тренутку када је убијен југословенски краљ, чувао је његове синове Петра, Андреја и Томислава.

Указом краља Петра Другог, добија чин генерала 1936.године. Службује у Нишу и у Битољу, док је по завршетку Априлског рата интерниран у логор Маутхаузен. После Другог светског рата, није пристао да се учлани у Комунистичку партију Југославије, имовина му је одузета.

Она му је враћена само пар месеци пре смрти,1981.године, али како су за "Новости" посведочили потомци генерала, никада се није жалио што живи са подстанарима. Сахрањен је на Новом гробљу у Нишу.

БОНУС ВИДЕО - ГДЕ ЈЕ СРПСКО БЛАГО: Каква је судбина хиљада рукописа, реликвија, икона, уметничких дела...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ПИЛОТ ДЕЛИЋ О ПОГИБИЈИ БРАЧНОГ ПАРА: Трагедија приликом полетања, авион скроз изгорео - не памтим кад се слично десило