УМРЛА ЗБОГ НЕСРЕЋНЕ ЉУБАВИ: Обичај младих да на мосту у Врњачкој Бањи ставе катанац заснива се на – тужној истинитој причи (ФОТО)

Г. ЋИРОВИЋ

09. 12. 2022. у 21:30

СТАРА прича о несрећној љубави младе учитељице Наде и српског официра Реље одавно је прерасла у легенду. Из ње је потекао несвакидашњи обичај младих у Врњачкој Бањи да своју љубав „закључавају“ катанцем на мосту у бањском парку.

УМРЛА ЗБОГ НЕСРЕЋНЕ ЉУБАВИ: Обичај младих да на мосту у Врњачкој Бањи ставе катанац заснива се на – тужној истинитој причи (ФОТО)

Г.Шљивић

Како легенда каже, Нада и Реља су се силно заволели и једно другом обећали. Први светски рат их је, међутим, раздвојио. Рељу је одвео у Грчку, где се заљубио у Гркињу. Тамо се потом оженио и остао да живи. Мислећи да ће јој се вереник ипак једног дана вратити, учитељица Нада га је годинама узалуд чекала и тако, тугујући за изгубљеном љубави, ископнела до смрти.

У то време је некако и настао обичај младих Врњчанки да за металну ограду моста, омиљеном састајалишту заљубљених парова, „закључавају“ своју љубав катанцима. Кључиће су бацале у реку како их не би задесила Надина несрећна судбина.

Г.Шљивић

Мост љубави у Врњачкој Бањи

- Тако је и мост добио назив Мост љубави. Традиција „закључавања“ љубави, међутим, временом је пала у заборав, али су је млади пре нешто више од деценију и по обновили - каже Горан Каравесовић из овдашње Туристичке организације. - Сада многи заљубљени парови који посећују Врњачку Бању долазе на мост да „закључају“ љубав исписујући своја имена на катанцу и бацајући кључеве у реку.

Током једног од својих бројних боравка у Врњачкој Бањи, легенду о трагичној љубави двоје младих од овдашњих мештана сазнала је и наша чувена песникиња Десанка Максимовић и овековечила је у својој песми - „Молитва за љубав“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (1)

НОВИНАРКА ИЗ СИРИЈЕ ЗА НОВОСТИ Америка, Британија и ЕУ спречавају било какву помоћ: Мука ми је од Запада и свега што раде (ФОТО)