ПРАВА БОРИНА КОШТАНА ЈЕ БИЛА ЛЕПОТИЦА: Откривена слика чувене Ромкиње из Врања (ФОТО)

Ј. С.

11. 11. 2022. у 18:41

НАЈЧУВЕНИЈИ прозаиста из Врања Бора Станковић у својој драми Коштана описао је лепу циганку Коштану, али у времену савремених технологија две најчешће фотографије које се могу наћи на интернету показују жене за које аутори тврде да су Коштана, али по свему судећи то нису.

ПРАВА БОРИНА КОШТАНА ЈЕ БИЛА  ЛЕПОТИЦА: Откривена слика чувене Ромкиње из Врања (ФОТО)

Фото: Јутјуб принтскрин/This and That Productions

Бранка Ђорђевић - Наканиши објавила је на свом Фејсбук профилу аутентичну фотографију на којој се види да је Борина Коштана права лепотица иако је на фотографији већ у старијој доби.

- Заборавите ону фотографију ружне, крезубе и босоноге старе Ромкиње са метлом за коју се тврди да је Борина Коштана, а која се објављује по новинама и врти на нету. Ту жену су снимиле Хелена Кинг и Вида Метенсон, васпитачице Америчког дома за ратну сирочад у Врању и нема никаквих доказа да је на слици ромска лепотица вреле крви која је четрдесетак година раније заводила Митку Стајића, певајући му и играјући по кафанама.

Foto: Фејсбук

 
 

Foto: Фејсбук

 

- Сумњив је и портрет забрађене старице коју је исповртео неки клавирштимер из Беча, за који се такође тврди да је остарела Коштана, а ни мало не личи на жену с метлом коју су "ухватиле" Американке. Штавише, у Врању су многе циганке тврдиле да су Коштана чак и у време кад је права Коштана већ била увелико упокојена. Тако је и моја мама веровала да је крајем 1950., током посете Врању, видела на улици чувену Коштану, не знајући да је ова умрла још 1946 - написала је Бранка Ђорђевић - Наканиши.

Foto: Фејсбук

 
Малика Еминовић Коштана рођена је у Алексинцу 1873, а у Врање је дошла са пет година. Удала се за Максута Рашитовића из Врањске бање са којим је имала два сина. Обојица су наследила њену љубав према музици. Черим је био трубач, а Исмаил велики мајстор на басу. Малика, звана "Коштана", је и у старости певала у оркестру у којој су јој свирали синови, уживајући славу стечену захваљујући Бори. Са оркестром је једном приликом посетила Београд и наступала у Ратничком дому о чему сведочи и овај новински снимак из листа Време, објављен 28.децембра 1936. године - поделила је са пратиоцима Бранка.

Бранка се на крају за ову фотографију захвалила  Новици Јовановић Ноцки, уреднику ФБ групе "Старо Врање" .

Foto: Фејсбук

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

УСРЕД ЛОНДОНА: Тито пред масом проговорио енглески - Британија још памти Титов говор (ВИДЕО)