АЈФЕЛ КОНСТРУИСАО ВЕТРЕЊАЧУ У ШУШАРИ: Да ли сте знали - Село код Вршца имало водовод пре Париза (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

26. 11. 2022. у 22:12

КОНСТРУКТОР чувеног Ајфеловог торња у Паризу, Гистав Ајфел, заслужан је за то што је једно мало село у јужном Банату добило водовод много пре француске престонице.

АЈФЕЛ КОНСТРУИСАО ВЕТРЕЊАЧУ У ШУШАРИ: Да ли сте знали - Село код Вршца имало водовод пре Париза (ФОТО)

Фото: Ј.Ј.Баљак

Реч је о Шушари, селу у околини Вршца, за чије потребе је Ајфел, тачније његов биро, конструисао ветрењачу, чија је основна функција била да покреће новоизграђени систем за водоснабдевање. У његовом бироу чак су израђени и поједини делови те челичне конструкције, високе 30 метара, која својим решеткастим изгледом помало и подсећа на чувени симбол Француске.

Потреба да се у Шушари, чији су се мештани бавили искључиво виноградарством, на овај начин реши питање снабдевања пијаћом водом настала је због чињенице да је село позиционирано на рубу Делиблатске пешчаре, где се водоносни словеји налазе дубоко испод земље. Зато су испрва имали само један бунар.

Нови бунар избушен је 1900. године, када им је аустроугарска царевина донирала новац да направе водовод. Ветрењачу су наручили код произвођача из Дрездена, који је и ангажовао Ајфелов биро за тај посао.

Било је потребно више од две године да се њена конструкција направи и допреми до Шушаре. Званично је пуштена у рад 1903, чак 26 година пре него што је, како се у неким списима може прочитати, Париз добио свој водовод.

Био је то историјски тренутак, јер је енергија ветра упрегнута за покретање клипних пумпи, које су са дубине од 203 метра „вукле“ здраву пијаћу воду и гурале је у водоводне цеви, које се и данас користе.

Тај систем функционисао је до 1962. године, а тачно пола века касније тадашња општина Вршац уложила је велики новац да је ревитализује. Године 2012. направљене су нове елисе пречника пет метара, које су се, међутим, вртеле само неколико година.

Данас је то споменик сломљених крила, који чека нову ревитализацију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (1)

КРУЗ ЋЕРКУ НЕ ВИЂА ГОДИНАМА: Разлог је бизарно правило цркве чији је члан