МЕРАК ЗА ГОДИНЕ НЕ ЗНА: Пензионери из Врања играју фолклор у осмој деценији и наступају широм Србије (ВИДЕО)

Ј. Стојковић

01. 12. 2022. у 16:55

ПОЧЕТКОМ новембра Фолклорна секција "Врањски мерак" Удружења пензионера у Врању обележила је 15 година постојања.

МЕРАК ЗА ГОДИНЕ НЕ ЗНА: Пензионери из Врања играју фолклор у осмој деценији и наступају широм Србије (ВИДЕО)

Фото Ј. С.

Десет времешних дама и исто толико господина, на прагу или већ у осмој деценији живота, неуморно сваког петка увежбавају кореографије под диригентском палицом кореографа Зорана Томића, јединог члана који је пре пензионерских дана имао додирне тачке са фолклором. Остали су тек по завршетку радног века одлучили да увежбају кораке и, како кажу, мерак и севдах који је Врањанцима у крви унапреде.

Врло брзо постали су толико уиграни да се њихови неретки наступи широм Србије, али и региона препричавају.

- Прилагодили смо кореографије нашим годинама, мада, с обзиром на то да је просек наших играча седам деценија, ми изводимо врло вешто сплетове игара, тако да на наше године нико не обрати пажњу - прича кореограф Томић са осмехом, док остали фолклораши поздрављају његово размишљање неизбежним смехом и бројним пошалицама.

Секцију су основали ентузијасти предвођени Добривојем Ристићем и покојним Момиром Станојковићем. Била је то екипа од 23 људи, неки од њих и даље наступају. Оснивачи су били људи који су желели да "годинама додају живот".

- У почетку смо радили уз помоћ штапа и канапа, сналазили се око ношњи и бошчи, али опет, сваки наш наступ је био лепо прихваћен. Имали смо и имамо дивну сарадњу са Војском Србије, а чак нам је генерал Милосав Симовић написао песму коју смо урамили и чувамо је овде у удружењу - прича Светиславка Станојковић, која је у пензији већ 28 година и један је од оснивача фолклора.

Фото Ј. С.

Пензионерка Нада Трајковић, васпитачица у пензији, каже да међу фолклористима има лекара, учитеља, службеника, економиста, људи свих профила образовања, који су у свом радном веку оставили неизбрисив печат, те се сада у пензионерским данима проналазе у својим хобијима и неким другим активностима попут фолклора, за које никада током радног века није било довољно слободног времена.

Сунчица Младеновић прича како је овај ансамбл који има и певаче и нараторе имао више стотина наступа од Каравукова на северу Војводине, до Трговишта на крајњем југу Србије.

Наступали су у Бугарској и Северној Македонији и никада нису одбили ниједан позив за наступ. Њихове активности су биле "на чекању" у време пандемије, али сада се полако враћају редовним пробама и планирају наступе.

- Неки наступи су били ревијалног, неки такмичарског карактера, имали смо их више стотина широм Србије. У нашем граду смо испоштовали сваки догађај јер сматрамо да наш ансамбл има мисију очувања традиције и онога што је посебно и јединствено у нашем крају, а то је тај надалеко чувени врањски севдах и карасевдах - открива Сунчица Младеновић.

Иако не желе да причају о томе, јер то је за њих нешто што се подазумева, њихови наступи су и хуманитарног карактера. Радо припремају пакетиће за децу у Сигурној кући, наступају у Прихватилишту за стара и напуштена лица и учествују у свему што промовише град.

Игранке до касно у ноћ

Врање има око 17.000 пензионера, ово удружење у насељу Чешаљ важи за репрезентативно са највећим бројем чланова. Оно по чему су специфични поред свих активности јесу чувене игранке у њиховим просторијама, које умеју да потрају до касно у ноћ. Присуствују им бројни пензионери, а за добру атмосферу задужени су управо фолклористи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ОГРОМНА ЖИВОТИЊА СНИМЉЕНА У ЈАДРАНУ: Од призора застаје дах - израња из вода, прска, па се враћа у дубине (ВИДЕО)