ШТА АКО НЕКО ИМА ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО, А ЖИВИ ОВДЕ: Разлога за страх од пописа нема - грађани максимално заштићени

В.Ц.С.

30. 09. 2022. у 19:00

РАЗЛОГА за страх од пописа нема, јер су сви лични подаци грађана максимално заштићени и могу се користити само у статистичке сврхе и ради истраживања, поручују из Републичког завода за статистику, који организује, 28. по реду, попис становништва и домаћинстава.

ШТА АКО НЕКО ИМА ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО, А ЖИВИ ОВДЕ: Разлога за страх од пописа нема - грађани максимално заштићени

FOTO: Arhiva novosti

То значи да грађани, када одговарају на питања из упитника, нема потребе да смањују нпр. квадратуру свог дома у страху од порезника, јер ове информације неће бити доступне  ни пореским, ни другим органима.

Попис ће трајати од 1. до 31. октобра, а ако буде потребе продужиће се који дан, потврђује директор РЗЗС др Миладин Ковачевић.

- Пописни подаци не могу бити уступљени на коришћење другим институцијама, не могу послужити за утврђивање неке обавезе грађана, нити као основ за тражење било ког права - каже Снежана Лакчевић, помоћник директора РЗЗС, задужена за Сектор друштвене сттистике.

Према њеним речима, спроведене су све мере заштите од нелегалном приступа подацима грађана, њиховог коришћења или објављивања.

То, између осталог, значи да се лични подаци криптују и штите. Приликом обраде скидају се идентификатори, односно индивидуални подаци се анонимизују, и тако чувају.

Објављују се само збирне бројке (нпр. колики је број домаћинстава, колико је становника, колико је становника у ком старосном контигенту, колика је просечна старост, колико је породица са децом, а колико самаца, колико је припадника које нације или вероисповести, колико људи је на раду или школовању у иностранству краће од годину дана итд.)

Све што је унето у централну базу података чува се трајно, у електронској форми, и заштићено је.

За сврхе пописа, користи се домаћи софтвер, развијен у Републичком заводу за статистику. Бази података има приступ само РЗЗС, нема га ниједно министарство, нити било који други државни орган или организација, поручују из Завода.

Шта ако неко има двојно држављанство

Ако неко има двојно држављанство, нпр. Србије и Босне и Херцеговине, а живи овде, учествоваће у попису као становник Србије. Ако, пак, живи у БиХ, није обавезан да учествује у попису, јер овај није базиран на принципу држављанства, већ на принципу места сталног боравка.

У ситуацији када неко има држављанство Србије, а живи и ради, или студира, нпр. у Немачкој, годину и по, две или 10, он улази у контигент тамошњег становништва и учествује у њиховом попису.

У нашем попису може учествовати тако што ће попунити формулар објављен на сајту Републичког завода за статистику, или неко од сродника овде може дати податке за њега, али ће се водити у категорији "одсутни" и његови подаци неће ући у збирне пописне статистике за објављивање. Биће коришћени искључиво за интерна статистичка истраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

Коментари (1)

МОРАТЕ ЗНАТИ: Шта треба да радите у случају јаког земљотреса