ДО 2050. БИЋЕ НАС МАЊЕ НЕГО 1948? "Новости" истражују - Шта очекује грађане Србије уочи пописа, од 1. октобра

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

19. 09. 2022. у 11:00

НЕШТО мање од две недеље остало је до почетка редовног пописа становништва, домаћинстава и станова.

ДО 2050. БИЋЕ НАС МАЊЕ НЕГО 1948? Новости истражују - Шта очекује грађане Србије уочи пописа, од 1. октобра

Фото: Н. Скендерија

Отворен је Инфо-центар за заинтересоване грађане, приводе се крају обуке 15.000 пописивача, 2.200 инструктора их је већ прошло, сви су "наоружани" лаптоповима са упитницима... На упитнику везаном за становништво има 32 питања са мноштвом потпитања, док на упитнику за станове и зграде има 28 питања са потпитањима. Процене су да ће се сваки пописивач задржати око пола сата у једном домаћинству.

Колико нас тачно има у односу на 2011, када је одржан претходни попис, знаће се већ 30. новембра, када ће бити објављени први резултати. Пре 11 година Србија је имала 7.186.862 становника, 2.487.886 домаћинстава, 2.423.208 настањених станова. У земљи је било 48,69 одсто мушкараца и 51,31 одсто жена. Просечна старост износила је 42,2 године.

Ове године очекује се да ће нас бити мање и да ћемо просечно бити старији. Процене Републичког завода за статистику, на основу виталне статистике, односно рађања и умирања, кажу да нас има око 6,8 милиона. Ту, међутим, нису урачунате спољне миграције, чији се тачан број не зна.

- Када се укључе и спољне миграције, процене су да би број становника сада могао да буде испод 6,5 милиона, а средином века очекује се да ће нас бити 3,5 до 4 милиона, дакле, мање него што нас је било после Другог светског рата - каже демограф Иван Маринковић за "Новости".

Наиме, на првом послератном, тзв. скраћеном попису, 1948. године, у Србији је било око 6 милиона грађана.

НЕМА СТРАХА ОД ПОРЕЗНИКА

МАРИНКОВИЋ додаје и да су илузорни страхови да ће порезници користити податке из пописа. Наиме, пописивачи уписују оно што им грађани кажу, а то не мора увек да буде тачно или прецизно. Дешавало се не само да кажу да им кућа има 100 квадрата иако има 500, већ и да они који не желе национално да се одреде кажу да су Марсовци или Џедаји. Пописивач то упише, а касније, приликом контроле, то се третира као национално неопредељен.

- Само на основу броја рођених и умрлих мање нас је за пола милиона него пре деценију, а томе треба додати и спољне миграције. Процене су да се годишње из Србије исели 15.000-20.000 људи више него што се овде досели, па очекујем укупан пад у односу на прошли попис од око 700.000 становника - додаје Маринковић.

Осим негативног биланса везаног за пандемијске године, ту је и мањи број рођене деце. Док се почетком педесетих година прошлог века у Србији рађало око 160.000 деце, сада се годишње роди око 65.000. Самим тим све је мање жена које улазе у репродуктивни период. Новина је и да је све више дама које се нису оствариле као родитељи, али то се донекле компензује чињеницом да је више њих које рађају и после четрдесете године.

- Очекујем, ипак, и неке позитивне резултате - наводи Маринковић. - То су боља образовна структура становништва, већа компјутерска писменост, бољи економски параметри.

Наш саговорник додаје и да ће пописивачи као границу узимати 1. октобар, па ако вам се дете роди нпр. 10. октобра, а пописивач дође 20. то дете се неће рачунати, јер се сумира стање само до почетка месеца.

Новости

Такође, биће пописани и странци који тренутно овде бораве. Они који су дуже од годину дана у нашој земљи рачунаће се у наше становништво, баш као што они који живе дуже од годину дана у иностранству улазе у састав тамошњег становништва.

У међувремену, друштвеним мрежама почеле су да круже поруке да би попис требало бојкотовати, јер ће он бити електронски. Они који су против, тврде да би подаци, који се уносе у лаптопове чију набавку је финансирала ЕУ, могли да буду злоупотребљени. Иван Маринковић ово оштро демантује:

- Подаци из пописа служе једној држави да би знала колико има становника, где највише, а где најмање, какво је здравствено и образовно стање нације, да би могла да планира изградњу школских и здравствених установа, путева и остале инфраструктуре. Важни су и да би знала колики је проценат неке националне мањине, не би ли ова остварила законом предвиђена права. Албанци из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа бојкотовали су прошли попис, па су сви планови рађени само на основу процена, што је непрецизно. Наравно, попис служи и нама, истраживачима. Становништво пописујемо још од 1834. и кнеза Милоша, па не видим зашто би то сада био проблем - каже Маринковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Двојезичне државне школе све траженије, а једна се ускоро отвара и у Београду на води!