ЗАВРШИЛА АРАПСКИ СА 10, А РАДИ У КЊИЖАРИ: Николина Јоргин из Новог Милошева студент генерације на Филолошком факултету у Београду

Љ. Бегенишић

21. 01. 2022. у 12:51

ЖЕЛЕЛА сам да научим језик чије ми се писмо чинило изузетно компликовано. Одувек сам се интересовала за културе и традиције различитих народа, па сам желела да се упознам и са арапском о којој сам мало знала.

ЗАВРШИЛА АРАПСКИ СА 10, А РАДИ У КЊИЖАРИ: Николина Јоргин из Новог Милошева студент генерације на Филолошком факултету у Београду

Фото Приватна архива

Због тога сам уписала арапски језик и сада сам на првој години мастер студија. Пошто посао у струци нисам нашла, запослила сам се у једној књижари у Београду, јер желим да се осамосталим.

Овако нам прича Николина Јоргин (24), добитница награде Филолошког факултета у Београду за студента генерације, која је на Одељењу за оријенталистику дипломирала арапски језик, књижевност и културу са просеком 9,96.

Девојка родом из Новог Милошева каже да је признање дошло у правом тренутку, с обзиром на то да се у претходном периоду осећала помало истрошено и изгубљено када је реч о академској каријери. Награда ју је подстакла да настави да се бави оним што воли и да никада не одустане, јер се труд увек на крају исплати. Сада јој је приоритет писање мастер рада и нада се да ће га одбранити до јуна.

- Награда за студента генерације изазива веома пријатан осећај, јер подразумева подршку факултета на којем студирате, као и подршку колега и професора - наглашава Николина.

Каже да је на студијама уживала у откривању веома необичног језика какав је арапски, као и у упознавању богате арапске културе и исламске вере о којој претходно није много знала.

Николина са родитељима и братом после уручења признања, Фото Приватна архива

Николина са родитељима и братом после уручења признања

- Желела сам да упознам ту лепу и необичну културу, а конкретан подстицај добила сам у Карловачкој гимназији коју сам завршила. Наиме, док сам похађала трећи разред ове чувене образовне установе у Сремским Карловцима, присуствовала сам конференцији о верској толеранцији на којој су говорили свештеник, рабин и муфтија. Излагање муфтије је на мене оставило снажан утисак и пожелела сам да више сазнам о исламу, јер сматрам да је за ширење верске толеранције неопходно да познајемо и разумемо једни друге.

Николина није имала прилику да иде на размену студената и посети неку од арапских земаља и на тај начин усаврши неки дијалекат и упозна се са Арапима и њиховом културом на директан начин.

- Боравак у некој од арапских земаља од изузетног је значаја за студенте арабистике, јер је то прави начин да се усаврши неки од дијалеката - истиче наша саговорница. - Такође, уколико бисмо били у прилици да наставимо студије на неком арапском универзитету, усавршили бисмо и стандардни арапски језик и упознали се са њиховим приступом самом језику, јер се тај приступ умногоме разликује од нашег, у Европи.

Када је реч о запослењу, Николина би волела да остане у струци, јер се арапски језик, уколико се стално не вежба, заборавља, а нарочито када се узме у обзир чињеница да нема размене и наставака школовања у арапском свету.

Фото Филолошки факултет

Ипак, плаши се да ће њена струка остати само хоби или џепарац уколико се придружи неким сајтовима за онлајн подучавање језика.

С обзиром на то да није из Београда, Николина је осетила све чари живота у студентским домовима, што јој није било страно, јер је гимназију завршила у Сремским Карловцима, па се тако од куће одвојила већ са 15 година.

- Морала сам да се преселим у ученички дом у Новом Саду, иако сам ишла у школу у Сремским Карловцима. У Карловцима је некада постојао дом за ђаке, али је затворен неколико година пре него што сам уписала школу, тако да сам живела у дому у Новом Саду и путовала у Карловце. То није било ништа страшно, пут траје мање од пола сата.

Сматра да су домови одлично место за живот током студија, јер све њихове "становнике" муче сличне бриге.

- Будући да на малом простору живи више људи, морате да будете спремни на компромис, а понекад и да попустите иако знате да сте у праву - описује Николина живот у студентским домовима. - Треба, такође, да будете свесни да су данас људи врло саможиви и површни, па не можете очекивати да вас други поштују у оној мери у којој се ви трудите да их испоштујете.

УЧЕЊЕ И КУЋНИ ЉУБИМЦИ

НИКОЛИНА је испите спремала и учила најрадије код куће. - Тамо имам свој мир и могу да се организујем како ми највише одговара. Радовала сам се, такође, и паузама од учења, јер сам тада пила кафу са својом породицом у нашем лепом дворишту и проводила време са кућним љубимцима, папагајима и канаринцима, мојим дугогодишњим малим пријатељима - прича наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА СРЕДУ, 25. МАЈ: Веома топао дан пред нама, по подне пљускови