КОВИД-ПРОПУСНИЦЕ ОБАВЕЗНЕ 24 САТА? Уочи празника и доласка омикрона, медицински део Кризног штаба тражи увођење строжих мера

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

18. 12. 2021. у 07:00

ВАКЦИНАЦИЈА је, опет, готово стала: највише се даје трећих доза, око 8.000 дневно, али са тим, упозоравају инфектолози, нећемо имати значајнији бедем против новог, омикрон соја, од којег две дозе вакцине штите 40, а три 75 одсто.

КОВИД-ПРОПУСНИЦЕ ОБАВЕЗНЕ 24 САТА? Уочи празника и доласка омикрона, медицински део Кризног штаба тражи увођење строжих мера

Фото Д. Миловановић

Бустер дозу је у Србији досад примило 1.650.000 људи, прву - 3.331.000, а другу - 3.200.000 људи.

- Чекати два вируса, омикрон и грип, са заштитом од 40 одсто је велики ризик - каже др Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља. - Позивам грађане да покажу високу свест и колико цене здравље, да се не дозволи да се поред оволико вакцина прави ризик по животе.

За три недеље, од када је откривен у Јужној Африци, омикрон се раширио у 77 земаља света, у којима је лабораторијски потврђен. Србија, засад, није на том списку. Улазак новог соја, у ситуацији када већ имамо потврђен грип, искомпликовао би епидемиолошку слику.

- Ситуација са короном се побољшава, али плаши ме дочек Нове године и појава омикрон варијанте вируса, зато ће струка тражити да ковид-пропуснице важе 24 часа, и то ћемо предложити на Кризном штабу - каже епидемиолог Предраг Кон. - Као епидемиолог највише бих волео да организованог дочека не буде, јер бисмо на тај начин спречили експлозивно ширење које апсолутно постаје могуће због омикрон варијанте, која ће сасвим сигурно дотле ући у земљу. Јасно ми је да није реално да нема дочека, минимум је онда да ковид-пропуснице важе 24 часа, како би обезбедиле да се окупљају бар они који су вакцинисани, прележали су ковид или су тестирани.

Доктор Кон каже и да ће се медицински део штаба консултовати и око евентуалног захтева да се уочи празника списак ризичних земаља прошири и ван Јужне Африке, на земље где је потврђен омикрон.

И доктор Ђерлек је убеђен да је само питање дана када ће се омикрон регистровати и у нашој земљи:

- Сви сојеви досад погоршавали су епидемијску ситуацију, вероватно ће и омикрон. Не би требало олако да га схватимо, јер не знамо шта може да донесе. Израелци су објавили студију да су вакцине 18 одсто мање ефективне, и даље штите али није исто 93 и 75 одсто. Ми и против грипа имамо свега 315.000 вакцинисаних и два вируса у циркулацији и то пред празнике и славља, када долазе и људи из иностранства, тако да крајем јануара можемо очекивати повећање броја оболелих.

ПАРАМЕТРИ СВЕ БОЉИ

МАЊЕ је и инфицираних, и преминулих, као и пацијената на респираторима, показује јучерашњи корона-пресек. Међу 13.539 тестираних вирус је потврђен код 1.199, преминуло је 30 оболелих, а на респираторима је 140 пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

ХОТЕЛ НА НАЈЛЕПШОЈ ПЛАЖИ У ГРАДУ: Хотел Continental је познат по томе да представља одличан однос цене и квалитета