БАНИЦЕ ИЗ ВУРЊЕ ИЛИ ИСПОД САЧА. Традиционална народна гастро светковина на Белопаланачком врелу окупила 150 домаћица

В. Ћирић

16. 08. 2021. у 09:24

НА БЕЛОПАЛАНАЧКОМ Врелу организована је традиционална народна гастро светковина "Дани банице", на којој се због познатих превентивних мера окупило око 150 домаћица из овог дела Србије, које су представиле своје пите, умешене на старински начин и од сировина које су се користиле деценијама уназад, односно без икаквих савремених новотарија попут шлагова, кремова и сличних додатака.

БАНИЦЕ ИЗ ВУРЊЕ ИЛИ ИСПОД САЧА. Традиционална народна гастро светковина на Белопаланачком врелу окупила 150 домаћица

Фото В. Ћирић

Претходних година на Врелу је окупљало и до 400 домаћица, из готово целе Србије, али и из Македоније и Бугарске.

Ово су 15. по реду "Дани банице" на којима су учествовале домаћице које знају да направе разне слане и слатке пите и да их испеку на шпоретима на дрва, у вурњи, или испод сача у буковом или храстовом жару.

Међу питама је било суканих и развлачених и све су мешене од домаћег брашна са свињском машћу, а као "додаци" могли су да се користе крављи, козји и овчји сир, сиреви мешанци, блитва, зелено зеље, млевено месо, тикве и тиквице, ораси, јаја, празилук, разне комбинације ових намирница, али и пита од шљива, печурака, разних шумских плодова попут малина, купина, јагода. Другим речима било је пита умешених на стотину начина које се деценијама уназад у домаћинствима спремају разним поводима: за славе, преславе, верске празнике за добре и лоше прилике.

Вредне домаћице са југоистока Србије све одреда кажу да су ово умеће научиле од својих мајки или бака и да није нимало једоставно умесити добру баницу. Нарочито је тешко развући сирово тесто, јер пита од купљених кора ни у ком случају не може да буде као она која се развлачи или се "суче" оклагијом. Није нимало једноставно погодити праву меру масти и материјала који се додаје.

СКРОМНО ЗБОГ КОРОНЕ

За разлику од претходних година, када су "Дане банице" походили и многобројни гости из Бугарске, овог пута их није било, а разлог је опет епидемија, тако да је на Врелу било много мање света и гурмана. Претпрошле године је, на пример, само из Софије посредством туристичких агенција дошло педесетак аутобуса гостију који су жељни "натуралне" односно природне хране која се уз то још и производи на природан начин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА Вучић положио цвеће у школи Владислав Рибникар (ФОТО)

"УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА СЕ КАО ЗЕМЉА УЗДИГНЕМО ПОСЛЕ ОВОГ УЖАСА" Вучић положио цвеће у школи "Владислав Рибникар" (ФОТО)

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић положио је цвеће у школи "Владислав Рибникар" на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе.

03. 05. 2024. у 07:26

Коментари (0)

ШЕШЕЉ НИЈЕ ЗНАО О ЧЕМУ СЕ РАДИ: Круна у програму уживо устала и дошла до лидера радикала (ВИДЕО)