НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЂОРЂА ЂУРИЋА: Наредних дана температуре иду и до 40 степени, ево колико ће трајати тропска врелина

Новости онлајн

08. 08. 2021. у 13:43

ЧЕТВРТИ топлотни талас само што се завршио, а данас је почео нови, четвртак нам је донео продор хладног фронта са северозапада, па смо у петак уживали у веома пријатним температурама и тог дана нису прелазиле 30 степени, написао је метеоролог Ђорђе Ђурић.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЂОРЂА ЂУРИЋА: Наредних дана температуре иду и до 40 степени, ево колико ће трајати тропска врелина

Фото: Депоситпхотос/Јутјуб/Happy Tv

Он је на Фејсбуку најавио да ће од данас под утицајем гребена са југозапада доћи до прилива веома топле ваздушне масе са севера Африке, а која до нашег подручја пристиже у склопу југозападног висинског струјања.

- Струјање веома топлог ваздуха потпомогнуто је и утицајем снажног циклона изнад северозападне Европе и Британских острва и струјањем веома топле ваздушне масе у његовом предњем делу. Максимална температура биће данас од 34 до 38 степени, у Београду до 36 степени, а расхлађење неће доносити ни југоисточни ветар, који ће у кошавском подручју бити појачан - очекује Ђурић.

Ипак, у вечерњим часовима и током ноћи до севера Војводине очекује се продор ослабљеног хладног фронта, који је склоп напоменутог циклона са северозаопада Европе, који ће донети да ветар буде у скретању на северозападни, а северу Војводине тек понегде ређу појаву пљускова са грмљавином или краткотрајне грмљавинске непогоде.

- Овај хладни фронт наставиће пут даље према југоистоку, али још више као ослабљен, тако да ће се у понедељак осетити широм Србије у виду северозападног струјања, док ће на југу и истоку он изостатаи, па ће тамо остати веома топло. Небо над Србијом и у понедељак ће бити ведро, али се после подне и пред крај дана у брдско-планинским пределима услед јачег развоја облачности очекује појава локалних пљускова са грмљавином, а део нестабилности могао би у вечерњим часовима да локално захвати и централне и североисточне пределе Србије. Слаб до умерен северозападни ветар донеће већем делу Србије нешто ниже и мало пријатније температуре, али ће на југу и истоку и даље остатаи врело. Минимална јутарња температура од 17 до 23, максимална дневна од 30 степени на северу и западу до 36 на југу и истоку Србије, у Београду до 32 степена - написао је Ђурић.

Он каже да ће Србији до краја следеће седмице бити сунчано, само се у уторак и у среду после подне у јужним и у централним пределима очекује јачи развој облачности и појава локалних пљускова са грмљавином, углавном у брдско-планинским пределима. Максимална температура у уторак и у среду од 31 степен на југу до 35 на југу Србије. У другој половини седмице биће веома топло, уз максималну температуру у четвртак и у петак од 33 до 37 степени. За викенд врело, максимална температура од 35 до 40, у Београду до 38-39 степени.

- И у наредном периоду се због веома топлог времена и виоских температура препоручује опрез и постојаће и огромна опасност од шумских пожара и пожара на отвореном, због чега не треба палити ватру на отвореном, нити бацати опушке из возила дуж путева. Дакле, и наредних дана југ Европе, Медитеран и наше подручје биће под утицајем вреле, суве и стабине ваздушне масе, док ће циклони и фронтални поремећаји са падавинским системима премештатаи преко севера и запада Европе и северније од Алпа. Према тренутним прорачунима, у Србији ће стабилно, суво и веома топло бити и наредних 10 дана. С обзиром на то да је просек максималних температура за ово доба године од 27 до 31 степен, видимо да ће оне у наредном периоду бити изнад просечних вредности, неретко и за 5 до 10 степени више од просека - написао је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Слушај најновије вести и најбољу музику на радионовости.цом