КАД КРЕНЕ КАМЕН ИЗ ЖУЧИ УГРОЖЕН ЈЕ И ПАНКРЕАС: Доктор Иван Павловић о болестима које се шире у абдомену

И. Ковачић

30. 05. 2021. у 10:30

КАМЕН у жучи осим до болне упале жучне кесе може да доведе и до много компликованијег стања - до упале гуштераче или панкреаса.

КАД КРЕНЕ КАМЕН ИЗ ЖУЧИ УГРОЖЕН ЈЕ И ПАНКРЕАС: Доктор Иван Павловић о болестима које се шире у абдомену

Фото: М.А.Мишић

С обзиром на то да су жучна кеса и панкреас повезани, у анатомском и функционалном смислу, у неким случајевима камечићи из жучне кесе могу да доспеју у главни жучни канал, када најчешће доводе до јаких болова, жутице, запаљења жучних путева и панкреатитиса.

Примаријус др Иван Павловић, абдоминални хирург, у интервјуу за "Новости" каже да знаци и симптоми панкреатитиса могу да варирају:

- Најчешће се јавља јак бол у горњем делу трбуха, који настаје нагло и шири се у леђа или појасно, такође се и појачава након оброка. Дрхтавица, убрзан срчани рад, мучнина, повраћање, жута пребојеност коже, надутост и појава модрица на кожи трбуха, такође су чести симптоми.

Како се поставља дијагноза панкреатитиса?

- Дијагноза панкреатитиса захтева да буду задовољена два од три пратећа критеријума. Први је клинички, који подразумева да пацијент има бол у горњем делу трбуха, други је лабораторијски, када су серумске амилазе најмање три пута веће од нормалних вредности. Веома значајан је и налаз ултразвучног прегледа, скенера или магнетне резонанце.

Да ли је упала гуштераче увек акутна или може да буде и хронична?

- Панкреатитис може да буде акутни, настаје изненада и траје данима, а може да буде и хроничан. Он тада може да траје низ година. Форма болести се креће од благе, ограничене, која врло брзо води ка излечењу, па све до тешке, компликоване у којој долази до панкреасне некрозе, њене инфекције, до затајивања рада удаљених органа и на крају до смрти.

Ша се дешава када је рад панкреаса угрожен?

- Улога панкреаса је врло важна, јер он продукује ензиме чија је улога у варењу хране, а такође производи и хормоне, који између осталог имају улогу у регулацији шећера у организму. Панкреасни ензими се излучују системом канала у дванаестопалачно црево у инактивном облику и активирају се тек у цреву. Када се, у разним патолошким стањима, ензими активирају у панкреасу, долази до оштећења његовог ткива и његовог запаљења.

Жене угроженије због хормона

Зашто су жене подложније стварању камена у жучи?

- Код жена је већи ризик зато што естроген стимулише јетру да уклања више холестерола из крви и усмерава га у жуч. Вероватније је и да ће труднице са каменцима имати симптоме. Повећани ризик од стварања жучних каменаца примећен је код жена које узимају оралне контрацептиве и код оних које користе естрогенску терапију након менопаузе.

Како се лечи упала?

- Некада су хируршке процедуре биле основни третман, међутим сада је агресивни хируршки приступ већим делом замењен конзервативним, неоперативним, супортивним мерама. Надокнада течности је хитна мера, а код тежих случајева сем агресивне надокнаде течности неопходна је и надокнада протеина, а понекад и трансфузија еритроцита. Циљ је да се што раније почне са исхраном на уста, кроз назогастричну или назојејуналну сонду. Уколико постоји некроза, неопходни су и антибиотици. Наравно, нужни су и лекови против болова, а снимање жучних путева и панкреасног канала помоћу контраста се саветује само ако је у питању опструкција жучних путева или њихово запљење, у другим случајевима не. Хирургија је и даље значајна, али само за тешке случајеве и само ако конзервативне мере нису дале резултата.

Који су још узрочници панкреатитиса осим камена у жучној кеси?

- То су употреба алкохола, повишене вредности триглицерида, пушење, анатомске промене на панкреасу и аутоимуни панкреатитис.

Зашто долази до стварања каменчића?

- Жуч је раствор који у највећем проценту чини вода, док остатак углавном чине жучне киселине, жучне соли, пигмент билирубин, електролити и холестерол. Услед поремећаја у односу састојака жучи, углавном процесима нуклеације и кристализације, долази до формирања у почетку жучног муља, а касније и жучних каменчића. Иначе, постоје две главне групе жучних каменчића. Једни су холестеролски и они су заступљени око 80 одсто, по правилу су жућкасто-беле боје и правилног облика, тврђе конзистенције. Други су пигментни и јављјау се код 20 одсто пацијената, тамно су зелене до црне боје, неправилног облика и мекше конзистенције.

На основу којих симптома можемо да посумњамо да су се створили каменци?

- Најзначајнији фактори ризика за настанак жучних каменчића су старије животно доба, женски пол, гојазност, трудноћа, нагли губитак телесне тежине, поједини лекови и цироза јетре. Симптоми калкулозе жучне кесе настају када се каменчићи покрећу и опструишу изводни канал жучне кесе или главни жучни канал. Најчешћи симптом је бол који се јавља код око 20 одсто пацијената. Углавном се јавља после оброка и локализован је испод десног ребарног лука или у желуцу.

Шта карактерише тај бол?

- Ради се о константном, тиштећем болу који се из горњег десног квадранта трбуха шири према десној лопатици и десном рамену. Почиње нагло, траје неколико сати, оставља осећај тиштања још наредних 24 сата и често је праћен муком и повраћањем. Појава температуре, дрхтавице већ указује на компликације као што су запаљење жучне кесе, запаљење жучних канала или панкреаса.

Може ли се спречити формирање камена у жучној кеси?

- Промена начина исхране свакако игра значајну улогу у превенцији овог обољења. Потребно је избегавати храну богату животињским мастима и угљеним хидратима, уносити довољне количине течности, храну са доста влакана и рибу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЕСТРАДНИ ПЕНЗИОНЕРИ: Ко преживљава, а ко прима 2.200 евра?