ФЕЉТОН - ИЗЕТБЕГОВИЋ ЧОВЕК СА ТРОСТРУКИМ ЛИЦЕМ: Арапске државе слале помоћ под условом да Босна створи исламску државу

Пише: Мишел КОЛОН

02. 06. 2023. у 18:00

У ЈЕДНОМ тренутку је изгледало да нека француска средства јавног информисања постају критичнија у односу на Изетбеговића.

ФЕЉТОН - ИЗЕТБЕГОВИЋ ЧОВЕК  СА ТРОСТРУКИМ ЛИЦЕМ: Арапске државе слале помоћ под условом да Босна створи исламску државу

Фото: Музеј Алије Изетбеговића

„Л Монд“, на пример даје наслов: „Муслимански руководиоци задају смртни ударац нади о мултиетничкој држави“. То је тачно, али критика је веома ограничена. Не долази у обзир да се јавност наведе на то да преиспитује гомилу медијских лажи које су пратиле овај рат. „Л Монд“ и други само износе да је режим у Сарајеву „рђаво напредовао“.

Ипак се можемо запитати: зашто то удаљавање? Одговор: зато што у истом тренутку, у Алжиру, други исламисти - исламисти ФИС (Фронт исламског спаса), које је тајно подржавао Вашингтон - жестоко угрожавају француске интересе. Тада, као случајно, француска средства јавног информисања подижу крајичак вела са Изетбеговића, пиона Сједињених Држава, и указују на то да он није баш тако чист. Био је то начин да се упути упозорење: немојте ићи сувише далеко у Алжиру, упротивном, ми ћемо вас напустити у Босни. Још једном, обавештавају нас у складу са скривеним геостратегијама. И још једном, владе одређују теме у средствима јавног информисања.

Али никада „Л Монд“ и његове колеге неће отићи тако далеко да открију подвалу о Изетбеговићу која је продана јавном мњењу. Подсетимо да је „Л Монд“ одбио да саопшти својим читаоцима критику медијских лажи у Заливском рату. Јавност не може да сазна како је била изманипулисана.

ОД ПОЧЕТКА сарајевског режима, Изетбеговић и његов премијер Силајџић умногостручују своје посете најфанатичнијим исламским државама: у мају ’91. посета Техерану, у јулу ’91. Анкари, у марту ’92. Саудијској Арабији, у октобру ’92. Техерану и Карачију, у октобру ’92. поново Техерану.

Фото: ЕПА

Званична саопштења су речита: „Током своје званичне посете Пакистану, Изетбеговић је изјавио да исламске државе имају право и обавезу да помогну бошњачким муслиманима у њиховој борби за слободу и права. Додао је да су све исламске земље биле добри пријатељи бошњачких муслимана и да би те земље требало да помогну својој бошњачкој браћи у кључном тренутку.“ Или још: „Изетбеговић је потврдио да ће отићи на Исламску конференцију у Дакар, где ће затражити првенствено политичку, али и материјалну подршку исламских земаља, као и финансијску помоћ за војну интервенцију и за укидање забране увоза оружја.“

Исламске силе одговарају потврдно. Британски новинар Роберт Фиск (Independent) објашњава да су Арапи нашли интерес на Балкану. А њихов новац у корист жртава је издашан. „Саудијски руководиоци изјављују како су спремни да завуку руку у новчаник под условом да Босна створи исламску државу. Разумели су их. У априлу ’93, Изетбеговић у Ријаду свечано прима Исламску награду од 93.333 долара ’као награду за своје залагање у корист џихада’, светог рата муслимана против неверника. Поред награде у готовом новцу, који додељује краљ Фејсал, председник Изетбеговић је исто тако добио медаљу од 22 каратног злата.“ „Маратонски дуг телевизијски пренос прикупљања новца организовала је јорданска телевизија (прикупљено је седам милиона долара), у Арапским Емиратима (45 милиона долара), у Саудијској Арабији.“

Алија се западним демократама представља као антирасиста, присталица „многонародности“ и све што желе, а за арапски народ он се борио против империјализма западних сила

 

ЗАИСТА, то је распоређена читава упоредна војна стратегија. Са званичним благословом Сједињених Држава. Већ смо указали на то да су Бон, а затим Вашингтон наоружавали своје хрватске и муслиманске штићенике. Али, званично, те силе тврде како поштују забрану испоруке оружја. Зато се открића појављују у штампи само на пипету. Тек у септембру 1995. Интернешенел Хералд трибјун пише: „Сумња се да у Босни стотине исламских бораца организују кампове за обуку“. Један високи египатски руководилац потврђује: „Те терористичке групе раде на светском нивоу, користећи Авганистан и Босну како би створили своје борце који се затим враћају на Блиски исток.“ „Л Соар“ преноси да су терористичког командоса одговорног за напад на РЕР (Систем брзог превоза)  у Паризу у лето ’95. „збринули, у Босни, фундаменталисти блиски шеику Ануару Шабанију“.

Фото из извештаја Независне међународне комисије

Закључимо. Изетбеговић је човек са троструким лицем. Западним демократама он се представља као антирасиста, присталица „многонародности“ и све што желе.  Арапском народу он се представља као неко ко се бори против империјализма западних сила. Али све то је само тактика коју су смислили они који повлаче конце, Сједињене Државе. Ту тактику је спровела америчка агенција за везе са јавношћу Рудер Фин, специјалиста за прављење повољне представе без везе са стварношћу. У ствари, једино је трећа Изетбеговићева слика она права: он је пион у стратегији Сједињених Држава како би контролисале Балкан.

У ТРЕНУТКУ  када Роберт Дол, вођа америчких републиканаца, изјављује: „Срби убијају, силују, секу грла деци. Босна је мала земља опустошена са свих страна." У том тренутку се низоземски Плави шлемови враћају из Сребренице. То су војници који су пошли у бившу Југославију без превише предрасуда. Они причају шта су видели.

АМЕРИЧКА ШТАМПА

У ЈЕСЕН 1995, одједном, америчка штампа „открива“ оно што сви знају: присуство бројних исламских паравојних јединица, као и инструктора, међу Изетбеговићевим снагама. Захтевајући њихов одлазак, Сједињене Државе подижу тон. Ради се о томе да Србију треба припојити Pax Americana. А Иран више не ужива наклоност Вашингтона.

• Заповедник Кареманс: „Није могуће говорити о добрим и рђавим у том рату. Муслимани су раније разорили 192 села ватром. По мом мишљењу, они су сви једнаки."

• Војник Арнолд Блом: „ У Низоземској, сви говоре како су Срби све починили. Али, када смо ми били у патроли у енклави, Муслимани су покушавали да изазову Србе. Пуцали су изнад наших глава у нади да ће Срби погодити некога од нас када буду одговарали и тако остати црне овце за спољни свет"
• Пуковник Де Јонге, холандски официр највишег ранга у генералштабу Уједињених нација у Загребу: „Насупрот Србима, Муслимани могу себи да дозволе много а да не навуку гнев света, који је увек био помало антисрпски опредељен".

Због овога је пуковник Де Јонг добио привремену забрану да даје изјаве.  

У ЈУНУ 1992. године француски Нувел Обсерватер описује један обилазак саудијских имама по Босни:

Холандски пуковник Де Јонге: Свет је увек био антисрпски опредељенa

„Недалеко од Сплита, у једном логору за избеглице. Пет странаца говоре арапски. То су саудијски имами. Започињу обилазак наранџастих шатора. Из својих кофера, странци ваде свежњеве новчаница. Подела може да почне. (...)

Људи из Ријада желе све да сазнају. О животним условима и о потребама њихове исламске 'браће'. Али већ саудијски изасланици започињу разговор о питању до којег им је изузетно стало: о питању ислама. Са прекором у гласу, кажу да су изненађени што су открили муслимане недовољно обучене за њихов укус, читаве породице које једу свињетину на дан Бајрама. (...) Цео дан, од седам сати ујутро, имами тако обилазе бошњачке избеглице и више од милион и по динара је тако подељено из руке у руку. Пропраћених Алаховом милостивом поруком. А 'Саудијци' како их већ зову људи из Стобреча неће се на томе зауставити. Обећали су да ће се ускоро вратити. Са много новца (...) И представници Залива стижу све бројнији, са својим торбама пуним новца за помоћ Бошњацима." 

СУТРА: ЗАПАД ЈЕ НАОРУЖАВАО ХРВАТЕ И МУСЛИМАНЕ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

НАЈВЕЋА ТРАНСФОРМАЦИЈА Како је Фахрета постала Брена - Саша доживео шок кад ју је видео: Ово неће ваљати...