ХИРУРШКА ИНТЕРВЕНЦИЈА - У АМБУЛАНТИ: Јесу ли могуће операције после којих пацијенти не морају да остану на болничком лечењу?

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

14. 06. 2024. у 07:00

УКОЛИКО имате проблем са каменом у жучи, килом, ураслом длаком, сумњивим младежом, хроничном раном - све то и много других стања могло би да се реши у року од 24 сата, када би и у Србији постојале службе амбулантне хирургије на државном нивоу.

ХИРУРШКА ИНТЕРВЕНЦИЈА - У АМБУЛАНТИ: Јесу ли могуће операције после којих пацијенти не морају да остану на болничком лечењу?

Фото Shutterstock

Засад, ове интервенције код условно здравих људи у хируршким амбулантама у дневним условима спроводе се само спорадично у локалној анестезији, али неки раде и у општој, као што су жучне кесе и киле, што зависи од хирурга и организације посла. Углавном за хируршке процедуре за које је неопходна општа анестезија пацијенти чекају у истом реду са оболелима од карцинома и тешких функционалних поремећаја.

У интервјуу за "Новости", прим. др Јелена Петровић Шундерић, хирург Прве хируршке клинике Универзитетског клиничког центра Србије и представник Удружења за амбулантну хирургију, каже да је пандемија ковида прекинула иницијативу да се овај модел хируршког лечења организује по болницама у Србији:

- Наше удружење, које чине хирурзи и лекари других специјалности, по позиву ресорног министарства учествовало је у прављењу модела по коме би амбулантна хирургија требало да се организује, као и који пацијенти су кандидати за овај начин лечења. Реструктурирање начина наплате у здравству увођењем модела Дијагностички сродних груупа би у перспективи омогућило овакав вид хирургије, али је имплементација тог приступа била осујећена избијањем пандемије.

* Да ли ће Удружење да покрене нову иницијативу?

- Да, имамо у плану да поново покренемо овај предлог. То нисмо учинили до сада јер је проблем са ковидом узроковао кашњење са бројним операцијама, тако да је морало прво то да се решава. Сада полако излазимо из тог закашњења и чим се буде указао простор да има услова за ову иницијативу ми ћемо је покренути.

* Шта је у ствари амбулантна хирургија?

- Амбулантна хирургија је један организациони модел хируршког лечења у коме се пацијенти припремају за процедуру кроз амбулантне прегледе и када се постигну услови примају на дан операције. Оперишу се истог дана и у року краћем од 24 сата се отпуштају на кућно лечење.

Фото М. Анђела

др Јелена Петровић Шундерић

* А, ако се десе неке компликације?

- Постоје услови које пацијент мора да испуни да би био кандидат за лечење у оквиру дневне хирургије. Као и за сваки оперативни захват, мора проћи стандардне прегледе, и урадити одговарујће анализе. Битно је и да нема озбиљнијих и неадекватно лечених удружених обољења, као и да његова хируршка интервенција не захтева интензивну негу у смислу да мора болнички да се прати због терапије, примања инфузија, јер није кандидат да одмах после захвата може да узима храну и воду, устаје из кревета... Дакле, правила су сасвим јасна. Неопходно је да буде у солидном општем стању и да након интервенције може уз прописану терапију на кућно лечење.

* Шта уколико ипак дође до компликација?

- Организација амбулантне хирургије предвиђа да пацијент који је у њој хируршки збринут не живи даље од сат времена вожње од већег болничког центра, где би требало да потражи помоћ, и да код куће има све услове за адекватну постоперативну негу уз надзор члана породице или особе од поверења.

ПРВА ХИРУРШКА

* Да ли на Првој хируршкој постоји амбуланта за дневну хирургију и које процедуре се ту доминатно раде?

- Прва хируршка клиника, као водећа инсититуција за дигестивну хирургију се бави најкомпликованијим хируршким случајевима и тренутно нема адекватно одељење за дневну хирургију преко кога би се сви пацијенти лечили по наведеном моделу. Свако одељење повремено збрине неке пацијенте на овакав начин јер нам новоуведени систем Дијагностички сродних група омогућава и овакав вид лечења. Међутим, због великог броја тешких случајева који се примају из целе државе, а код којих се често не може предвидети дужина трајања операције и заузетост операционих сала, то није лако спровести у дело.

* Који хируршки захвати све могу да се раде у условима амбулантне хирургије?

- Већина оерација у абдомену код добро селектованих пацијената може да се изведе лапараскопским приступом,  али не могу све лапараскопске операције да се изведну у дневним условима, јер опоравак захтева инфузиону терапију и помно праћење, дакле углавном некомпликоване жучне кесе и неке киле. што се тиче абдоминалне хирургије. Значи битно је да услови буду такви да пацијент може да се уведе у општу анестезију, ако је потребно и одговарајуће опорави у року краћем од 24 сата.

* Осим бржег збрињавања пацијената, које су још предности амбулантне хирургије?

- Она омогућава велике уштеде у здравственом систему. Приватна пракса је то одавно препознала и они већ дужи низ година примењују управо овакав модел хирургије. У САД , Канади и Западној Европи се готово 70 одсто хируршких процедура уради у условима амбулантне хирургије.

* Стиче се утисак да је амбулантна интервенција намењена за "лаку хирургију"?

- Свака хируршка процедура може да доведе до компликација. То практично значи да би у амбулантној хирургији морали да раде веома искусни хирурзи. Зато је предлог Светског удружења за амбулантну хирургију, а у неким земљама и пракса, да  искусни хирурзи воде овакве јединице и надзиру све операције јер имају драгоцено искуство.  Значи, није амбулантна хирургија место за вежбање специјализаната и младих специјалиста без надзора, јер свака компликација настала након интервенције у амбулантној хирургији се сматра потенцијално опаснијом од оне када је пацијент на болничком лечењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (1)

ТУГА: Преминуо фудбалер којег Пикси и Рамбо Петковић добро памте