ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Пет врста поврћа које љуштимо, а боље је да га једемо са кором
КАДА припремате поврће за термичку обраду или салату, најчешће га љуштите.
Privatna arhiva
Али кора је пуна хранљивих материја које се губе ако је ољуштите и зато се препоручује да неко поврће само добро оперете. У наставку текста сазнајте и ком поврћу треба да оставите кору.
Фото Shutterstock
Кромпир
Кора кромпира и батата богата је калијумом, гвожђем и влакнима. Зато је препоручљиво да се кора кромпира не љушти, али је такође и савет да га увек добро оперете пре термичке обраде.
Фото Shutterstock
Шаргарепа
Шаргарепа је богата антиоксидансима и влакнима, као и витаминима Ц и Б3, а већина се налази у кори. Заправо, у слоју непосредно испод коже који се назива флоем. Зато је боље да и шаргарепу једете са кором, а и њу је као и кромпир потребно добро опрати.
Фото Shutterstock
Патлиџан
У иностранству то није обичај, али у Србији када се припрема патлиџан обично се кора љушти. Ово поврће је пуно воде које се налази у "месу", а кора садржи влакна, манган и антиоксидансе. Зато му оставите кору која ће термичком обрадом омекшати и лако ћете је сажвакати.
Фото: Free images Pixabay
Краставци
Када припремате салату, сигурно огулите краставац, али његова кора садржи витамин К, као и витамин А и препоручљиво је да ово поврће не гулите ако желите да унесете витамине и минерале у ваш организам.
Фото: Shutterstock
Тиквице
Тиквице су, као и краставци, пуне воде, па самим тим и кора је богатија влакнима, витаминима и минералима. Кора тиквица је богата антиоксидансима, влакнима, витамином Ц и калијумом, па ће кување са њом подићи нутритивну вредност ваших јела.
Напомена: Потребно је да поврће добро оперете пре јела.
(Ствар укуса)
Препоручујемо
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)