ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Пет врста поврћа које љуштимо, а боље је да га једемо са кором

Татјана Марковић

10. 06. 2024. у 06:45

КАДА припремате поврће за термичку обраду или салату, најчешће га љуштите.

ЗДРАВЉЕ ИЗ ТАЊИРА: Пет врста поврћа које љуштимо, а боље је да га једемо са кором

Privatna arhiva

Али кора је пуна хранљивих материја које се губе ако је ољуштите и зато се препоручује да неко поврће само добро оперете. У наставку текста сазнајте и ком поврћу треба да оставите кору.

Фото Shutterstock

Кромпир

Кора кромпира и батата богата је калијумом, гвожђем и влакнима. Зато је препоручљиво да се кора кромпира не љушти, али је такође и савет да га увек добро оперете пре термичке обраде.

Фото Shutterstock

 

Шаргарепа

Шаргарепа је богата антиоксидансима и влакнима, као и витаминима Ц и Б3, а већина се налази у кори. Заправо, у слоју непосредно испод коже који се назива флоем. Зато је боље да и шаргарепу једете са кором, а и њу је као и кромпир потребно добро опрати. 

Фото Shutterstock

Патлиџан

У иностранству то није обичај, али у Србији када се припрема патлиџан обично се кора љушти. Ово поврће је пуно воде које се налази у "месу", а кора садржи влакна, манган и антиоксидансе. Зато му оставите кору која ће термичком обрадом омекшати и лако ћете је сажвакати.

Фото: Free images Pixabay

Краставци

Када припремате салату, сигурно огулите краставац, али његова кора садржи витамин К, као и витамин А и препоручљиво је да ово поврће не гулите ако желите да унесете витамине и минерале у ваш организам.

 

Фото: Shutterstock

Тиквице

Тиквице су, као и краставци, пуне воде, па самим тим и кора је богатија влакнима, витаминима и минералима. Кора тиквица је богата антиоксидансима, влакнима, витамином Ц и калијумом, па ће кување са њом подићи нутритивну вредност ваших јела. 

Напомена: Потребно је да поврће добро оперете пре јела.

(Ствар укуса)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку

ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.

07. 12. 2025. у 13:36

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића

ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.

07. 12. 2025. у 11:41

Коментари (0)

ЗАПАД У ШОКУ! Владимир Путин слави, ово је чекао од 2022!