ЗАБОРАВНИ СТЕ, ТРНУ ВАМ ПРСТИ? Можда вам недостаје витамин Б6

Novosti online

28. 05. 2023. у 21:00

ВИТАМИНИ Б групе веома су важни за функционисање метаболизма. Мали број љути пати од великог недостатка витамина Б6, али ево како да препознате да ли сте и ви међу њима.

ЗАБОРАВНИ СТЕ, ТРНУ ВАМ ПРСТИ? Можда вам недостаје витамин Б6

Фото: Free Images Pixabay

Недостатак витамина Б6 може довести до слабости организма, пада имуног система, губитка апетита… Широка је лепеза промена до којих може да доведе мањак овог витамина у орагнизму. Анемија, на пример, може бити последица недостатка многих витамина, између осталог и витамина Б6.

Кожа постаје сува и изиритирана

Хемијски процеси који се дешавају  у организму услед недостатка овог витамина имају за последицу иритацију коже, посебно на лицу. Једна од последица може бити и себореја, болест лојних жлеста која настаје појачаним лучењем масти. Јављају се и испуцале и суве усне.


Трњење прстију и стопала

Уколико често имате осећај да вам трну стопала и прсти, то може бити последица недостатка витамина Б6. Витамини из групе Б витамина важни су за наше неуролошко стање. Недостаци ових витамина одражавају се и на нерве.

Фото Shutterstock


Депресија и заборавност

Б6 утиче на расположење и меморију. Посебно код старијих особа његов недостатак може да проузрокује осећаје збуњености и туге. Депресија настала после можданог удара, ломљења кука или неког другог великог здравственог проблема може да настане услед недостатка овог витамина.


Дневна доза и намирнице богате витамином Б6

Дневна доза витамина Б6 потребна за нормално функционисање организма зависи од узраста. Бебама старим од 7 до 12  месеци је потребно 0.3 милиграма дневно. Старењем дневне потребе се повећавају – људима старијим од 50 година потребно је пет пута више. У живинском месу, риби и говедини га има највише. У кромпиру и кукурузу га такође има. Најдоступнији извор је ипак – воће (изузев цитрусног као што су лимун и грејпфрут). Посебно га има у бананама и авокаду.

Фото: Free Images Pixabay

Недостатак витамина Б6 најбоље је надоместити исхраном. Мањак овог витамина није честа појава, али уколико сумњате да немате довољно овог витамина у организму најбоље је да се посаветујете са лекаром. Велике количине витамина Б6 може довести до здравствених проблема, па узимање суплементације захтева опрез.

(Е клиника)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне