ПРИРОДА НАМ ДАРУЈЕ: Петнаест намирница које чувају срце и крвне судове

Novosti online

22. 05. 2023. у 19:22

СРЦЕ и крвни судови представљају циркулаторни систем нашег тела, сачињен од огромне мреже крвних судова која прожима читав организам и од које зависи целокупно човеково здравље.

ПРИРОДА НАМ ДАРУЈЕ: Петнаест намирница које чувају срце и крвне судове

Фото shutterstock

Крв, која пролази кроз овај танани систем задужена је да организму допреми хранљиве материје, хормоне, кисеоник, друге гасове до свих ћелија у телу. Ћелије заједно сачињавају ткива, а ткива органе, органи системе, па је допремање важних материја до ћелија неоходно за здрав живот, здрав организам, а све то омогућава наше срце и крвни судови. Из тог разлога, очување срца и крвних судова је предуслов квалитетног живота.

С тим у вези, представљамо вам начине како да сачувате срце и крвне судове, а самим тим и све органе, системе органа, здравље.

Циљ је да представимо храну која може бити доступна сваком, која је потребна сваком, јер једино као здрава јединка, човек може искористити свој пуни потенцијал у свим областима живота. 

1. Јогурт са ниским процентом масноће

Млечни продукти, као што је и јогурт, показали су благотворно дејство на кардиоваскуларни систем. Они су богати калијумом, елементом за који је познато да има дејство на снижавање крвног притиска.

Али зашто са ниским процентом масти?

Зато што је такав јогурт сиромашан засићеним мастима које могу да утичу на повишење лошег холестерола (ЛДЛ), који може да науди здрављу вашег срца и крвних судова.

Као алтернатива јогурту, који је пожељно конзумирати због високе концетрације калијума, можемо узимати и друге намирнице које су богате овим елементом, а то су: банане, поморанџе и кромпир.

2. Парадајз за здраво срце и крвне судове

Парадајз је воће које има велики број повољних ефеката на срце и крвне судове. Најважнији од њих је обиље ликопеном, који је антиоксиданс, и као такав, знатно снижава могућност да дође до срчаног удара.

Неке студије су показале, да код особа код којих је ликопен био у високој концентрацији у телесној масти човека, чак упола смањују ризик од добијања срчаног удара у односу на оне код којих је концетрација била најнижа.

Концетрација ликопена у телесним мастима човека је показатељ колико особа кроз храну уноси овај тако важан антиоксиданс.

Такође, треба напоменути да и прерађени парадајз, у виду сосева или пасти је још богатији ликопеном, те није погрешно користити ни такве производе.

Бета-каротен поспешује апсорпцију ликопена, односно поред њега ликопен се још више искоришћава из хране, али срећна околност је то што је и сам парадајз богат бета-каротеном.

Фото Shutterstock

3. Махунасто поврће

Махунарке, као што су на пример пасуљ и сочиво су, веома богате растворљивим влакнима, које имају јак утицај на смањење лошег холестерола (ЛДЛ), који је јако неповољан за ваш циркулаторни систем.

Препоручује се да сами припремате ваше махунасто поврће, јер оно конзервирано пребогато сољу, која има ефекат на повишење крвног притиска.

Ако се ипак одлучите да купите конзервиране махуне, потражите оне са ниским процентом соли, или их исперите водом како би смањили његову концетрацију.

Постоји и друга врста намирница која је богата растворљивим влакнима као што су: јагоде, јабуке, крушке  и тако даље.

4. Лосос за јако срце  и крвне судове

Лосос је океанска риба, која је одличан избор за овај наш списак намирница, јер је веома богата омега-3 масним киселинама, које имају своје антикоагулантно дејство, односно смањују могућност за згрушавање крви, и на тај начин помажу циркулацију крви кроз крвне судове.

Такође, омега-3 масне киселине помажу у снижавању нивоа триглицерида у крви, масти која потпомаже обољења срца и крвних судова.

Остале алтернативне опције, које имају овакво дејство су: туњевина, пастрмка, сардина, скуша.

5. Шаргарепа смањује ризик од срчаног удара

Шаргарепа је намирница богата каротеноидима, и као таква једна је од намирница са највећим кардиопротективним утицајем.

Једна студија је показала да особе које су уносиле бар једну порцију шаргарепе, или пиреа од шаргарепе, имали су чак за 60% смањен ризик од срчаног удара у односу на оне који су узимали ову намирницу мање од једне порције дневно.

Препоручује се чак и узимање шаргарепе заједно са маслиновим уљем, јер маслиново уље повећава искоришћавање бета-каротена из шаргарепе.

Такође, спремање ове намирнице на пари повећава биорасположивост бета-каротена, па је и такав начин спремања препоручљив.

Осим што је бета-каротен из шаргарепе добар за здравље вашег срца, његова улога се не завршава ту.

Његова повољна својства су вишеструка и то требате да имајте у виду.

Фото: Free Images Pixabay

6. Броколи – суперхрана за очување здравља срца и крвних судова

Нутритивне вредности броколија, чине ову намирницу „суперхраном“, која је једна од најбитнијих за очување здравља срца и крвних судова, као и целокупног здравља.

Ову намирницу треба уносити редовно ради очувања здравља вашег циркулаторног система.

Његова вредност огледа се у богатству ове намирнице сулфорафаном – једињењем које може да активира Нрф2, односно заштитни протеин који је иначе обично неактиван у артеријама које су склоне зачепљењима.

Младице броколија се често могу наћи у продавницма здраве хране па чак и у неким другим продавницама, а оне су нарочито богате сулфарафаном, мада и цветови броколија имају обиље овог једињења.

Свеж броколи може бити одличан додатак за салате, супе, салате са топовима и сендвиче.

Пронађите свој начин, комбинацију, која ће вам омогућити да уживате у овој намирници и уједно чинити услугу вашем организму.

Фото Shutterstock

7. Целер као лек за лечење високог крвног притиска

Целер се веом дуго користи у традиционалној кинеској медицини као лек за лечење високог крвног притиска. Последњих година, западна медицина, односно научници са запада почињу да увиђају благодети овог поврћа.

Постоји студија у којој је целер даван мишевима, и њоме је показано да се крвни притисак код ових мишева смањио чак за 10%.

Целер је познат по томе што је богат калијумом који утиче на смањење крвног притиска, али постоје још многи састојци са овим ефектом.

Заправо, целер садржи и бутил фаталид који, фитохемијско једињење које уједно даје упечатљиву арому овом поврћу.

Целер је такође богат и лутеолином, флавонидом за који се показало да спречава оксидацију лошег (ЛДЛ) холестерола.

Када купујете целер, ако сте у могућности најбоље би било да одаберете онај који је органски узгајан, пише природнолецење.цом.

Разлог томе је, што су и целер поред паприке (бабур), на врху листе што се тиче садржаја загађивача, нарочито неуротоксине пестициде, а и потенцијално канцерогену супстанцу хлороталонил.

Фото Shutterstock

8. Семе бундеве имају повољан утицај на кардиоваскуларни систем

Иако често збуњује податак који налазите на кесицама ових семенки, да су веома калоричне и богате мастима, никако их се не требате одрећи јер је њихов утицај на кардиоваскуларни систем веома повољан.

Препоручује се умерена конзумација ових семенки, јер њихова конзумација утиче на смањење лошег холестерола (ЛДЛ).

Овај механизам се одиграва уз помоћ фитостерола којима је семе бундеве јако богато.

Зато никако не избегавајте ову тамнозелену намирницу!

У јесен чак можете и сами извадити семе из бундеве и осушити га, те конзумирати.

Семе осушених бундева може се конзумирати као ужина, или се може додавати у салате или друга слана и слатка јела.

Фото Shutterstock

9. Семе сусама смањује лош холестерол

Семе сусама је најбогатије фитостеролом од свих осталих семенки које га иначе садрже, и у сто грама сусама налази се чак и преко 400 мг ове компоненте, чија је улога да смањи лош холестерол.

Поред тога, доказано је да у семену сусама постоје једињења која унапређују ефекат витамина Е као оксиданта, што опет помаже нормализацији крвног притиска.

Фото: Shutterstock

10. Ораси су храна са повољим утицајем на срце и крвне судове

Уношење малих количина ораха током недеље може значајно повољно утицати на ваше срце и крвне судове. Заправо око 140 гр ораха смањује ризик од срчаних болести чак за 50%.

Ораси су богати „добрим мастима“, и ове мононезасићене масти утичу на смањивање лошег (ЛДЛ) холестерола, и повећање доброг (ХДЛ) холестерола.

Ораси су добар извор омега-3 масних киселина, међутим, оне нису сасвим идентичне као ове масти које можемо наћи у рибљим намирницама.

Алтернативне опције орасима су: бадеми, пистаћи, чија семенке, ланено семе и други орашасти плодови.

Фото: Free Images Pixabay

11. Црна чоколада има повољан ефекат на срце и крвне судове

Умерена потрошња тамне чоколаде утиче на смањење крвног притиска, тако да је то добра вест за сладокусце. Доказано је да конзумација неколико коцкица чоколаде дневно, смањује ниво лошег холестерола за 10%.

Ово није чудно, јер црна чоколада садржи флавоноиде сличне оне познате нађеним у зеленом чају и црвеном вину, и једна је од намирница најбогатијих антиоксидантима.

Млеко омета апсорпцију ових материја, па због тога млечне чоколаде, имају мање повољан антиоксидантни утицај на циркулаторни систем у односу на црну чоколаду.

Сем тога, тамна чоколада богата је калијумом и бакром, елементима који сами по себи имају повољан ефекат на срце и крвне судове.

Међутим, у планирању уношења ове намирнице треба бити опрезан, јер јесте калорична и богата мастима, те претеривање у конзумацији није пожељно.

Фото: Free Images Pixabay

12. Боровнице су одлична храна за срце и крвне судове

Боровнице су стекле репутацију „суперхране“, и то не без разлога. Због високих концетрација антоцијанина, конзумација боровница поспешује уклањање слободних радикала, учествују у поправљању оштећених протеина у крвним судовима, те унапређују свеукупно здравље срца и крвних судова.

Антоцијанини повећавају и ефекат витамина Ц, којима су и саме боровнице богате.

Поред тога боровнице су добар извор растворљивих и нерастворљивих влакана, као што је пектин.

У поређењу са другим јагодичастим воћем, боровнице су веома богате и витамином Е.

Фото Shutterstock

13. Црвено грожђе

Ово сочно воће, богато је ресерватолом, супстанцом која помаже у томе да не дође до слепљивања тромбоцита (крвних плочица), које сем у згрушавању имају улогу и стварању плакова на крвним судовима.

Зато се често говори и о црвеном вину које има овај ефекат, али у малим количинама – препоручљиво је једна чаша за жене, две за мушкарце.

То је предност овог алкохолног пића у односу на друга, међутим, стручњаци не препоручују да се отпочиње са конзумацијом, јер алкохол носи и своје здравствене ризике.

Свакако, умереност у томе, може донети повољности.

Алтернативна замена овој врсти грожђа јесте црно грожђе.

Фото: Free Images Pixabay

14. Јабуково сирће повољно делује на кардиоваскуларни систем

Јабуково сирће, вечити народни лек, има своје повољне ефекте на кардиоваскуларни систем, о чему говоре бројна истраживања.

Неке студије изведене над животињама показују да је могуће додатно деловање јабуковог сирћета на снижење холестерола и крвног притиска.

Зато је права одлука, заменити алкохолно сирће јабуковим!

Фото: Free Images Pixabay

15. Зелени чај

Конзумација већих количина зеленог чаја утиче на снижење крвног притиска, и сем тога на смањење концетрације лошег холестерола у крви.

Истраживање на животињама показала су да, полифенол, једињење које се налази у зеленом чају, смањују апсорпцију холестерола у цревима, а и поспешује излучивање холестерола из организма.

При куповини радије изаберите зелени чај који није у врећицама, већ који се састоји из целих листића, јер је из њих долази до бољег ослобађање полифенола.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
САД И ТЗВ. КОСОВО ХОЋЕ ДА ИМА СОПСТВЕНУ СРЕБРЕНИЦУ! Председница лажне државе у перфидној игри оптужила Београд

САД И ТЗВ. КОСОВО ХОЋЕ ДА ИМА СОПСТВЕНУ СРЕБРЕНИЦУ! Председница лажне државе у перфидној игри оптужила Београд

ПРЕДСЕДНИЦА лажне државе Косово Вљоса Османи, и поред тога што још нису прескочили последњу станицу ка чланству у Савету Европе - гласање на Комитету министара 17. маја најављује да ће породице несталих моћи да туже Србију Европском суду за људска права за повреду права на живот њихових најмилијих.

29. 04. 2024. у 07:00

Коментари (0)

ДА ЛИ ЈЕ ЈУТАРЊА РАКИЈИЦА ОТРОВ ИЛИ ЛЕК? Стручњак за токсикологију разбила митове (ВИДЕО)