И УМОР ЗБОГ СРЧАНИХ ПРОБЛЕМА: Препознајте врсту кардиолошке болести према симптомима

И. К.

24. 03. 2023. у 16:08

ПАТОЛОГИЈА срца и крвних судова је многобројна и сходно томе даје различите симптоме и тегобе. Основна дијагностика код ових обољења подразумева ултразвучни преглед срца и крвних судова, а по процени лекара уводе се и друге методе.

И УМОР ЗБОГ СРЧАНИХ ПРОБЛЕМА: Препознајте врсту кардиолошке болести према симптомима

Фото Shutterstock

Када је нарушено здравље кардиоваскуларног система, било да је реч о зачепљеним аретријама или инфекцијама, оно може да доведе до проблема као што су срчани и мождани удар, а то је најчешћи узрок смрти и мушкараца и жена у целом свету.

Према овим симптомима можете да препознате кардиоваскуларну болест:

Фото: Free Images Pixabay

Бол у грудима

Коронарна болест срца настаје као последица таложења плака или упале, услед чега долази до оштећења артерија, које снабдевајуу срце крвљу. У почетку се не примећује, али временом артерије се сужавају и то ограничава проток крви до срчаног мишића. Са мањим протоком крви, срце не добија кисеоник који му је потребан, а то може изазвати бол у грудима, који се назива ангина, посебно када се вежба или ради тежак и напоран посао. Мушкарци чешће имају интензиван бол у грудима, а код жена може да се јави стезање или притисак у грудима, али такође могу да се осећају непријатно, као када, рецимо, оброк не прија.

Фото Shutterstock

Кратак дах и оток ногу

Залисци који воде крв кроз срце отварају се и затварају са сваким откуцајем срца. То је оно што чини звук откуцаја срца. На срчане залиске могу да утичу три различита проблема. Први је атресија - нема отвора у вентилу, тако да крв не може да тече. Други проблем је "повратни ток" када залистак омогућава да крв иде уназад уместо напред. Трећи је стеноза, када залисци постају задебљали или крути или се сужавају што отежава пролазак крви. Главни симптом проблема са залсицима је шум - шуштање или звиждање између откуцаја срца. Ови пацијенти су уморнији него иначе, имају кратак дах и отоке ногу.

Фото Shutterstock

Вртоглавица и несвестица

Осећај да срце трепери или прескаче је узроковано променом ритма срца, стање која се зове аритмија и обично је безопасно. Међутим, озбиљнија аритмија може да спречи срце да ради како би требало, јер ако дође до проблема са стварањем и провођењем електричних импулса у срцу, настаје срчана аритмија. Срце тада може да ради сувише споро, превише брзо или неправилно. То значи да органи и мишићи можда неће да добију довољно кисеоника, па бисмо могли да имамо бол у грудима, вртоглавицу, а можда несвестицу.

Фото: Shutterstock

 Оток органа

Кардиомиопатију чини група болести због којих срчани мишић постаје задебљао, крут или већи него обично. Временом, срце може да ослаби и да му постане теже да пумпа крв и одржава свој редован ритам. Како срчани мишић задебљава, може да се ограничи проток крви, тако да на крају недостаје кисеоник. То може да изазове вртоглавице, несвестице и кратак дах. Ритам срца такође може да се промени, а срце може да трепери, лупа или почне убрзано да ради. Бубрези могу да реагују на мање количине крви задржавајући више воде и соли него обично, што може довести до отока у ногама, глежњевима, стопалима и органима.

Фото Shutterstock

Умор

Као и у другим деловима тела, клице попут бактерија или вируса могу изазвати инфекцију у срцу, што се сматра врстом срчане болести. Понекад се инфекције јављају споро, други пут брзо. Неке пролазе саме, док друге могу бити опасне по живот ако се не лече. Симптоми зависе од тога где је инфекција. Ако је у срчаној марамици, односно перикарду (кеса која окружује срце), може да се јави оток који узрокује бол у грудима. Код особа које имају заменски срчани залистак и он се инфицира, клице могу да се накупе око тог подручја и одломе се, узрокујући проблеме са другим органима у телу. Код ових стања могу да се примете симптоми као што су осећај умора, грознице и кратког даха.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРВА ДАМА ФРАНЦУСКЕ У КРАТКОЈ СУКЊИ: Дуге сукње носе бабе - радо показује витке ноге у 70. години