КОПРИВА ЗА ЈАКЕ КОСТИ И ЗУБЕ: Рано пролеће је право време за брање, направите тинктуру, осушите лишће за чај

И. К.

20. 03. 2023. у 17:00

КОПРИВА је са разлогом једна од најцењенијих лековитих биљака јер има многобројна лековита својства.

КОПРИВА ЗА ЈАКЕ КОСТИ И ЗУБЕ: Рано пролеће је право време за брање, направите тинктуру, осушите лишће за чај

Фото Shutterstock

 Једно од мање познатих је да снажно јача кости и зубе. Наиме, минерал бор који се налази у коприви је елемент који помаже у задржавању калцијума у костима, што значи да коприва може да помогне у очувању здравља костију, односно спречавању остеопорозе. Када се томе дода способност коприве да регулише хормоне у телу, што такође помаже у одржавању здравих костију, чини се да ова чаробница с ливада заиста има све.

Присуство мангана у овој биљци ублажава и старачку сенилост и отклања заборавност.

У фитотерапији се користи лист и корен коприве. Лист се бере у рано пролеће и то млад и здрав, и суши у танком слоју у хладу, да би сачувао своју зелену боју. Корен је најбољи извађен у јесен.

Лист коприве може да се користи свеж у бројним ранопролећним салатама, а одличан је и као вариво у питама у комбинацији са млечним производима.

Чај од коприве се припрема тако што се шака младих листова убаци у пола литра воде, кува се 15 минута, процеди и пије. Та прокувана коприва може да се користи за класично вариво, уз мало црног лука.

ТИНКТУРА

ОД младих листова коприве може да се направи и тинктура чије капи су осим за коштано-зглобни систем, добре и у борби против мањка гвожђа у организму и јачају имунитет.

Осим чаја од коприве, за проблеме са зглобовима и костима препоручује се чајна мешавина од коре белог јасена, коре беле врбе и златнице. По 50 грама ових биљака је потребно за мешавину. Супена кашика мешавине се прелије шољом кључале воде. Када одстоји од пола сата до сат времена, може се пити, пошто се процеди. Препорука је да се пију три шоље дневно.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

НАТАША КАНДИЋ ОПТУЖЕНА ЗА МОБИНГ Огласили се запослени: Злоставља нас, малтретира и вређа