БОЛЕСТИ ВЕНА СВЕ ЧЕШЋЕ: Упозорење стручњака - компликације могу бити тешке, обратите пажњу на прве симптоме

Ду. К.

05. 02. 2023. у 09:50

ОПТЕРЕЋЕНИ свакодневним проблемима наши људи често занемарују венске проблеме, можда највише зато што се подразумева да су проширене вене превасходно естетски проблем.

БОЛЕСТИ ВЕНА СВЕ ЧЕШЋЕ: Упозорење стручњака - компликације могу бити тешке, обратите пажњу на прве симптоме

Фото: Shutterstock

Оне то у почетку и јесу, међутим у одмаклим стадијумима тешке венске болести се развијају озбиљне медицинске компликације које се јављају кад дође до тромбозе дубоких вена, тромбофлебитиса површних вена, покретања тромба према срцу и последичне емболије плућа која може бити фатална.

Износећи ове констатације, које би свима требало да буду опомена да не занемарују проблеме с венама, академик професор др Ђорђе Радак, васкуларни хирург, у интервјуу "Новостима" упозорава на још једну, тешку могућу последицу занемаривања болести:

- Венски улкус је тешка хронична последица венских обољења са застојем крви у ногама и развојем дермохиодермитиса. Отварање венског улкуса је велики проблем јер он годинама не зараста, све док се хируршки не уклоне разлози венског застоја. Зато проширене вене не треба схватати као превасходно естетски проблем. Венску болест треба лечити на време.

Први симптоми болести

* Значи ли да је то "на време" већ од првих тегоба?

- Да, а почетни симптоми венске болести су: осећај тежине у ногама, болови који су све израженији при дугом стајању и седењу, отицање ногу и зглобова, умор, осећај напетости, жарење, боцкање, свраб, немир у ногама, појава тврдих, црвених и болних кврга на ногама (тромбоза површинских варикозних вена). Тромб у вени може да се откине и ношен струјом крви заврши у плућима стварајући плућну емоблију, која је потенцијално смртоносна компликација. Велики је проблем што након развоја тромбозе и тромбофебитиса обољења вена могу да доведу до пропадања коже са развојом венског улкуса у виду ране на потколеници која не зараста.

Фото: Милена Анђела

др Ђорђе Радак

* Које су могуће терапијске опције, од лекова до операције, и када се примењују?

- Лечење венских обољења је доживело велики прогрес и трансформацију у последњих 10 година. Прво, дијагностика венских обољења је постала потпуно неинвазивна, безболна. За лечење последица венске тромбозе развијен је читава спектар антикоагулантних лекова, који спречавају и отклањају венску тромбозу. Нискомолекуларни хепарин се примењује поткожно ради превенције и лечења венске тромбозе и њених компликација, као што је плућни тромбоемболизам.

* То нису и једини помаци?

- Велики помак остварен је и увођењем оралних коагуланса, лекова који не захтевају давање поткожних инјекција већ се узимају као таблете и служе за успешну дугорочну заштиту од могуће венске тромбозе. Симултано се развила читава група флеботропних лекова (детралекс) који поправаљају венску циркулацију и штите венски ендотел од инфламације, односно запаљења.

* Да ли су венске болести сада масовније него раније?

- Обољења вена су пратилац човека од најранијих дана у предисторији, али са развојем цивилизације човек се оптеретио дуготрајним стајањем, седењем, лошом храном и другим факторима ризика. Вене на ногама се прошире када попусти везивно ткиво у њиховом зиду и тако изгубе способност одвођења крви из ногу према срцу. Тако настају варикозитети. Слабост венских залистака (валвула), које усмеравају крв према срцу доводи до рефлукса венске крви и њеног нагомилавања у потколеницама. Дуготрајни застој крви у оптерећеним венама може да доведе до тромбозе. Тромбоза вене потпуно спречава враћање венске крви према срцу и ствара услове за велики број каснијих компликација, као што је фатална емболија плућа и венски улкус.

СЛАБЉЕЊЕ ФУНКЦИЈЕ ЗАЛИСТАКА

* Има и венских проблема који не дају класичне, препознатљиве тегобе.

- Откривен је, у међувремену, још један узрок поновне појаве проширених вена. Синдром пелвичне венске конгестије настаје због слабости фукције залистака у венама које одводе крв из мале карлице оваричном веном. Проширене вене у карлици могу да узрокују болне менструације, хемороиде и тегобе у малој карлици, а са годинама да изазову поновну појаву верикозитета. Синдром пелвичне венске конгестије даје симптоме тешке хиперемије гинеколошких органа, хемороида, болове у доњем делу абдомена. Пелвични варикозитети и застој венске крви је често разлог рецидивирајућих варикозитета ногу. Дијагностикује се ултразвуком и МСЦТ флебографијом и може да се лечи модерним минимално инвазивним ендовенским интервенцијама.

 

Узроци проширених вена

* Шта доприноси појави варикозитета?

- Најважнију улогу у настанку проширених вена има генетика, али и фактори ризика у које спадају и животне навике, нарочито дуготрајно стајање и седење у месту. Шетња је лековита јер покреће венску крв. У трудноћи се нарочито стварају услови за настанак проширених вена. Међу ризицима се издвајају дуго седење или стајање, прекомерна телесна тежина, хормонске терапије, хронична опстипација и орална контрацепција. Равна стопала такође утичу на лошију венску циркулацију. Важну улогу у функционисању вена играју венски залисци (валвуле, мале преграде) који одржавају ток крви у ногама супротно гравитацији. Уколико су залисци оштећени, крв почиње да се задржава у доњим деловима тела, па вене почињу да се шире. Када је циркулација на тај начин отежана, ствара се могућност за запаљења вена и појаву тромба.

* Шта је по вама у последњој деценији или две био највећи помак у лечењу ових обољења?

- Појава минимално инвазивних безболних операција проширених вена довела је до великог олакшања за пацијенте са варикозитетима. Ове минимално инвазивне методе су значајно унапредиле лечење обољења вена. Најбоља и најбезболнија метода је радиофреквентна или ласерска интервенција којом поткожно "спаљујемо" велику поткожну вену, која је узрок појаве проширених вена у случају пропадања њених валвула. Радиофреквентна и ласерска минимално инвазивна интервенција даје најбоље естетске резултате, на дуге стазе. Пункција вене се обавља под контролом ултразвука, да би се пласирао катетер за ендовенску аблацију. Интервенција се изводи уз примену локалне анестезије, у комбинацији са врло благом аналгоседацијом. Та, тумесцентна анестезија изазива спазам површних вена пружајући могућност да лигатура перфорантних вена, флебектомија и минифлебектомија буду урађене без крварења.

Не игнориштите прву појаву проширених вена

* Које најчешће грешке праве пацијенти са проширеним венама, а доводе до најтежих последица?

- Игнорисање венских проблема ствара услове за погоршање болести и појаве тромбозе са свим њеним каснијим компликацијама. Имајући у виду лаку безболну примену и добре резултате савремених ендовенских техника, штета је допустити да се обољења вена развију до одмаклих стадијума са тешким компликацијама.

Фото: Јутјуб принтскрин

* Има ли и каквих помака у хирургији болести вена?

- У току је развој бројних нови процедура које имају за циљ да још више олакшају лечење варикозног синдрома (нетермалне процедуре), међутим сада је већ јасно да је ласерска и радиофреквентна аблација потврђена и успостављена као стандард за модерно безболно лечење варикозног синдрома. Ендовенска аблација вене ласером или радиофреквентном енергијом се изводи под ултразвучном контролом. Пацијент може истог дана, после интервенције, да се врати кући или да проведе у болници један дан, за сваки случај. Опоравак у кућним условима траје седам дана. Одмах након операције се облачи компресивна еластична чарапа, која се носи до краја периода опоравка. Након тога се пацијент враћа својим уобичајеним активностима, уз што више ходања.

* Када се примени све и уради и операција, може ли се рећи да је особа излечена или је то патологија која се враћа?

- Страх од поновне појаве проширених вена није оправдан. Идентификовање ултразвуком и лигатура перфорантних комуникантних вена, важан је део интервенције да би се спречила појава рецидива. Раније су се појаве накнадних вена дешавале нешто чешће јер није било интраоперативне ултразвучне дијагностике, која данас омогућева да пронађемо и одстранимо сваку вену која би потенцијално могла да се појави након више година.

 БОНУС ВИДЕО - Једноставне вежбе за јутарње разгибавање: Мало времена за леп почетак дана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени