ПРОВЕРИТЕ РИЗИК ОД МОЖДАНОГ УДАРА: Једноставан тест који можете сами да урадите, довољан вам је – мобилни телефон

В. Н.

01. 02. 2023. у 16:01

ТЕСТ који можете сами да урадите, како тврде британски стручњаци прилично поуздано открива да ли сте кандидат за мождани удар.

ПРОВЕРИТЕ РИЗИК ОД МОЖДАНОГ УДАРА: Једноставан тест који можете сами да урадите, довољан вам је – мобилни телефон

Фото: Shutterstock

Сваке године у Великој Британији више од 100.000 људи доживи мождани удар, који у 38.000 случајева има смртни исход. Па чак и за 1,3 милиона Британаца који су преживели мождани удар, последице су изузетно озбиљне - трајни инвалидитет, пише Тхе Сун.

Стручњаци су позвали Британце да се тестирају на "тихо" стање срца које је један од водећих узрока озбиљних можданих удара. Атријална фибрилација је уобичајено стање срчаног ритма у Великој Британији, које погађа око 1,6 милиона људи.

Људи са овим стањем имају неправилне откуцаје срца који су често веома брзи. АФ је повезан са отприлике једним од пет можданих удара, према подацима Удружења за мождани удар, а истовремено су мождани удари код особа са АФ тежи и вероватније је да ће довести до смрти или озбиљног инвалидитета.

Жулијет Бовари из Удружења за мождани удар, рекла је: "Уз рану дијагнозу и ефикасно лечење АФ, ризик од можданог удара драматично се смањује, па је од виталног значаја да се редовно контролишете":

60 ДО 100 ОТКУЦАЈА

ЕВО како једноставно да тестирате атријалну фибрилацију.Ставите два прста са унутрашње стране надланице друге руке, укључите тајмер на телефону и избројте колико откуцаја имате у минуту. Уредан резултат је 60 до 100 откуцаја. Ако имате више од тога или осетите да су откуцаји неуједначени, потражите медицинску помоћ.

- Заиста је лако проверити пулс и наше истраживање нам је показало да већина људи то може. Опипајте пулс изнад шаке или врату како бисте били сигурни да су откуцаји правилни. Ако сумњате да имате неправилан пулс, обратите се лекару опште праксе.

Истраживање које је спровело удружење показало је да шест од 10 Британаца рекло да се никада нису тестирали на АФ.

БОНУС ВИДЕО - СОЛАРНА ВОДА ЗА ПРОЧИШЋАВАЊЕ ОРГАНИЗМА: Ево како се прави

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени