КАД СРЦЕ "УДАРА" СТО У МИНУТУ: Како знати и препознати шта су нормални откуцаји?

Пише: проф. др Синиша Павловић

27. 01. 2023. у 10:50

СВАКА фреквенција срчаног рада до 100 откуцаја у минуту у основи не излази из оквира нормалног, али ако се одржава уз горњу границу онога што сматрамо нормалним, требало би се посаветовати са својим лекаром.

КАД СРЦЕ УДАРА СТО У МИНУТУ: Како знати и препознати шта су нормални откуцаји?

Фото: Shutterstock

Невезано за године старости, фреквенција срчаног рада уз горњу границу, рецимо 95 откуцаја у мировању, може да укаже на неколико ствари.

Један од честих узрока повишене фреквенције је повећана активност штитасте жлезде. То свакако може бити не само повишена, него и њена снижена активност, али је та друга, помало парадоксална ситуација скоро па реткост.

Поред тога, узрок повишеног броја откуцаја може указати на клинички манифестну анемију, било да је у питању нижи ниво хемоглобина, гвожђа или укупног броја еритроцита. Овде треба посебно бити опрезан код старијих пацијената, јер постоји могућност да до анемије дође због дуготрајног губитка крви преко столице, који је мали, па није видљив, али када дуго траје може постати проблем.

Тај проблем је увек мањи од узрока који може изазвати крварење из гастроинтестиналног тракта, па треба корак по корак испитати, прво да ли губитка крви на овај начин има, а потом одакле је.

САМО ПО САВЕТУ ЛЕКАРА

САВЕТ је свакако да не одлазите код лекара са дијагнозом коју сте "препознали" читајући новине или интернет. Циљ оваквих чланака је популаризација здравог живота, бриге за очување здравља и препознавања симптома који ће вас усмерити ка томе да се јавите лекару на редовну или ванредну контролу, али ипак оставите њему да процени колико симптом захтева да му се посвети пажња и евентуална дијагностика.

Повишени пулс се може видети и код особа које имају нижи артеријски притисак, али се он, као такав, обично не одржава, него варира. Тај пулс је у ствари реакција организма на пренизак притисак.

Висок пулс се може регистровати и код предгојазних. Ове особе временом могу развити и синдром срчане слабости, а да та срчана слабост буде "замаскирана" самообмањивањем да је то само од гојазности. Јесте, али не само од гојазности.

Убрзан пулс је један од компензаторних механизама којим срце покушава да надокнади слабост срчаног мишића, па ако се у дужем временском периоду не препозна и не предвиди адекватна терапија, може довести до значајног умањења квалитета живота и преране смрти. Сви ови узроци могу бити међусобно и комбиновани.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ТЕСЛИНА ИСХРАНА: Који оброк је прескакао и које намирнице су му биле неопходне