ДЕВЕТ СИМПТОМА МАСКИРАНЕ ДЕПРЕСИЈЕ: Један од најчешћих емоционалних поремећаја није увек лако открити

В. Н.

03. 12. 2022. у 10:50

СЛИКА особе која данима седи или лежи у замраченој просторији, тешко устаје из кревета, избегава контакт са људима, губи задовољство и интересовање за активности у којима је доскора уживала, незаинтересована за одржавање хигијене, најчешћи су симптоми депресије.

ДЕВЕТ СИМПТОМА МАСКИРАНЕ ДЕПРЕСИЈЕ: Један од најчешћих емоционалних поремећаја није увек лако открити

Фото: Shutterstock

Међутим, знаци овог менталног оболења не морају увек да буду тако очигледни. Постоји и прикривена депресија, када оболели не испољава ниједан од наведених знакова.

Специјалиста психијатрије др Јасминка Јанковић Гајић каже да, када би они који пате од прикиривене или маскиране депресије испунили упитник за дијагностиковање овог поремећаја расположења, он га дефинитивно не би потврдио, јер иако болују од депресије, они околини одају утисак особе која живи срећан, успешан и наизглед ефикасан живот:

- Скривена депресија, позната и као "насмејана" или атипична, карактерише се изостанком јасних, видљивих и типичних симптома болести, те је као таква често недијагностикована, а самим тим нелечена. Неретко се тако непрепозната продубљује, доводећи до покушаја или чак и реализације самоубиства.

Од маскиране или "насмејане депресије" често болују мушкарци, адолесценти и млађе одрасле особе.

Наша саговорница указује који су то најчешћи скривени знаци депресије:

Равнодушност

Као основни механизам функционисања користи се блокирање или потискивање свих емоција, како среће, тако и нерасположења. На тај начин особа са прикривеном депресијом неутралише и осећање жалости, беспомоћности и туге.

Фото: Shutterstock

др Јасминка Јанковић Гајић

Нејасне мисли

Упркос јасним околностима, поседовању свих елемената и услова за логично мишљење и закључивање, често је овим особама тешко да нађу фокус, донесу одлуку и концентришу се у "руковању" сопственим мислима. Рационално размишљање је замагљено, а мисли се гомилају без разумљивог реда, стварајући осећај празнине у глави, неефикасности, збуњености...

Телесне сметње

Око 75 одсто особа које болују од депресије испољавају телесне тегобе, углавном болове у леђима, често у лумбалној или вратној кичми. Услед тога, није ретко ни подвргавање оперативним захватима због укочености, губитка функције и неподношљивих болова, да би се убрзо бол "преместио" на друго место. Тинитус или појава зујања у ушима је, такође, чест скривени симптом депресивности, као и тегобе са варењем, затвор и болови у стомаку...

Осећај изолованости

Иако су сви из уобичајеног окружења и даље присутни и доступни на исти начин као и увек, прикривено депресивна особа се ипак осећа дистанцирано и изоловано, и све је некако другачије. Окружена људима, она се осећа празно и сама са својим мислима.

Фото: Free Images Pixabay


Изговори

Иако је некада уживала у пићу или вечери са пријатељима, путовањима, добро се осећала након тренинга, ове активности за особу са маскираном депресијом постају безначајне, не доносе испуњење, избегавају се и постају бесмислене. Истовремено, оне захтевају улагање енергије која недостаје, тако да иза често коришћеног оправдања "мрзи ме" углавном стоје скривени елементи депресивности.

Ирационални бес

Ирационални бес или љутњу особа са прикривеном депресијом усмерава ка особама из околине, које су углавном збуњене и зачуђене, не схватајући на који начин су је изазвале. Ова врста симптома чешћа је код мушкараца, који су склони да многа осећања трансформишу у љутњу и бес, а што се често дешава и код адолесцената, код којих депресивност најчешће има потпуно атипични облик.


Исхрана и спавање

Склоност преједању или избегавању хране, честе промене у телесној тежини, збуњујући добитак или губитак, могу да буду аларм у који се у ствари укључила депресивност. Лош сан, несаница или провођење много времена у спавању и дремању,такође су разлози за узбуну.

Фото: Shutterstock

Превелика срећа

Улога глумца који оставља утисак среће и задовољства неретко је прикривени знак депресије. Депресивне особе често испољавају и превелику срећу и активност, играјући улогу некога без проблема. То их уводи у претерану окупираност обавезама и послом, а околина их често види као радохоличаре.

Употреба алкохола

Ексцесивно пијење алкохола, узимање психоактивних супстанци, самоповређујућа, ризична понашања могу да буду типични знаци нетипичне депресије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења

СКУПШТИНА Србије наставља данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 15:45

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

(УЖИВО) ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КИМ: Вучић - Наш интерес мора да буде да разговарамо и да долазимо до компромисних решења