НАДОМАК ЛЕКА ЗА "АЛЦХАЈМЕРА": Експериментална терапија помогла у раној фази болести

В. Н.

26. 10. 2022. у 10:50

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ лек за Алцхајмерову болест успорио је пропадање памћења и размишљања код људи у раној фази ове болести.

НАДОМАК ЛЕКА ЗА АЛЦХАЈМЕРА: Експериментална терапија помогла у раној фази болести

Фото: Shutterstocvk

Научници то описују као "историјски тренутак" у лечењу деменције, пише "Гардијан".

Опажајне могућности пацијената с Алцхајмеровом болешћу који су примали лек, развијен у компанијама "Еисаи" и "Биоген", после 18 месеци су за 27 одсто мање ослабиле него код оних који су примали плацебо. Ово је релативно мала промена у клиничком исходу, али је први пут да се јасно показало да неки лек мења ток те болести.

Научници се чак усуђују да кажу да је ово историјски тренутак за истраживање деменције, будући да је ово прво испитивање треће фазе лека за Алцхајмерову болест у којем се догодило успешно успоравање когнитивног пада, рекла је др Сузан Кохлас, вођа истраживања.

Око 1.800 пацијената са раним стадијумом Алцхајмерове болести, који су укључени у студију, добијали су два пута недељно лека назван "леканемаб", у форми инфузије.

Такође се показало да лек смањује токсичне наслаге у мозгу и успорава опадање памћења пацијената и способност обављања свакодневних задатака.

Отприлике петина пацијената имала је нуспојаве, укључујући отицање мозга или крварење у мозгу, видљиво на ПЕТ снимку, а око три одсто тих пацијената доживело је симптоматске нуспојаве.

Резултати испитивања учвршћују "амилоидну хипотезу", која претпоставља да љепљиви плакови који се виде у мозгу пацијената с деменцијом имају улогу у оштећивању можданих ћелија и изазивању когнитивног пада.

БОНУС ВИДЕО - ПРШТИ ОД ЗДРАВЉА: Кисели купус је традиционална салата, али и сировина за многе специјалитете

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

КАКО СЕ ПРАВИЛНО КУВАЈУ И ПРЖЕ ЈАЈА: Савети кувара - 11 грешака које сви правимо