ПРЕСУДНА ПРЕВЕНТИВА: Рак простате све чешће погађа млађе мушкарце

Novosti online

06. 10. 2022. у 00:11

СВАКЕ године у Европи до 400 хиљада мушкараца добије рак простате.

ПРЕСУДНА ПРЕВЕНТИВА: Рак простате све чешће погађа млађе мушкарце

Фото: В. Митрић

Све чешће су на удару и млађи мушкарци. О томе шта се променило у лечењу ових пацијената, разговарали су уролози из региона. У Србији годишње рак простате добије око 2.300 мушкараца, а премине њих око хиљаду. Идентично је и у региону. Бржа и боља дијагностика то би могла да промени.

- Побољашана дијагностика везана за мултипараместријску магнетну резонанцу, пет скенер, о којем се много говори последњих година, и увођење нове методе која се уводи у региону, а то је такозвана фузиона биопсија, која има велику сензибилност и омогућава да у што ранијем периоду откријемо већи број пацијената - каже проф. др Зоран Џамић, директор Клинике за урологију, УКЦС.

У збрињавању ових пацијената некима помажу и роботи.

- До сада смо оперисали око 300 болесника. Болесници након ове методе се врло брзо опорављају, врло брзо постају мобилни, већ следећег дана устају, ходају, раније одлазе кући - рекао је доц. др Твртко Худолин, уролог из Загреба.

Осим боље дијагностике мења се и свест мушкараца.

- Они долазе раније на преглед, и ако се нађе карцином простате, то је у последње време у ранијем стадијуму - изјавио је проф. др Сотир Ставридис, уролог из Скопља.

- Зато што су доступне јако информације. Сами се јављају - без тегоба - додаје проф. др Бењамин Куловац, уролог из Сарајева.

- Само тако пацијентима можемо обезбедити вишегодишње преживљавање уз добар квалитет живота - истиче проф. др Џамић.

Од рака простате не оболевају само старији мушкарци, стручњаци из региона уочавају да се спустила старосна граница, па су на удару и млађи. Уролози су навели да су њихови најмлађи пацијенти имали 45, 36, 40, 54 године...

Зато са овогодишњег Адриатик уролошког форума стручњаци још једном подсећају мушкарце - после педесете једном годишње морате да одете на преглед.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МНОГИ ГА ОСУДИЛИ, МЕМЕДОВИЋ ТРАЖИО ИЗВИЊЕЊЕ: Како је Богдановић правдао оштре речи о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА - У животу сам имао три ауторитета