АМБРОЗИЈА ЈЕ У "ОФАНЗИВИ": Алергични опрез, сутра почиње најгори период, ево кад има највише полена!

И. К.

14. 08. 2022. у 09:50

РАСТЕ број поленових зрна амброзије у ваздуху. Гранична вредност постављена је на 30 у кубном метру ваздуха, а очекује се да ће та граница за који дан да буде пробијена, нарочито ако дође до пада спољне температуре.

АМБРОЗИЈА ЈЕ У ОФАНЗИВИ: Алергични опрез, сутра почиње најгори период, ево кад има највише полена!

Фото: Shutterstock

Зато алерголози апелују да је крајњи рок да се почне са терапијом.

Руководилац мониторинга алергеног полена Агенције за заштиту животне средине Србије Мирјана Митровић каже да се најјачи "напад" амброзије очекује од 15. августа до 15. септембра.

- Дакле, за непуна два дана очекујемо врло високе концентрације њеног полена. Годинама пратимо активност амброзије и већ имамо довољно искуства у проценама када ће да буде најкритичније. Наравно, пуно зависи од временских прилика. Она би већ достигла прекограничне вредности, али у томе су је спречиле велике врућине. Чим падне температура, они који су алергични почеће да испољавају симптоме.

У терапији алергијског ринитиса на амброзију помажу антихистаминици и кортикостероиди. Одређеном броју пацијената помажу само антихистаминици, док они који имају израженије симптоме морају да користе и кортикостероиде.

Фото Shutterstock

- Највеће вредности свих полена, па и амброзије, јесу у преподневним часовима када је благо топло и ветровито - каже Мирјана Митровић. - Ветар помаже распршивању полена, који лети и више од 100 километара од места извора. Због тога се, особама које су алергичне, не препоручује излазак у природу у том делу дана.

Иначе, зрно амброзије има 50 алергених својстава која изазивају разне тегобе. Оне могу бити лакше, попут цурења носа, али и много непријатније, као што су отежано дисање, бол у грудима и гушење, малаксалост организма, које у појединим ситуацијама потпуно онемогућавају нормално функционисање.

БОНУС ВИДЕО - УБИЦА НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ: Ћилибар има разна лековита својства, а овај је најквалитетнији...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРЕЋУ НАШАО КРАЈ 20 ЛЕТА МЛАЂЕ Жена Микија Манојловића је позната глумица: Ни сањао нисам да ће ми постати животна љубав (ФОТО)