УГРОЖЕНА И ПЛОДНОСТ: Нелечена гинеколошка инфекција може да доведе до упале трбушне марамице и сепсе

И. Ковачић

04. 07. 2022. у 09:50

НЕСПЕЦИФИЧНИ и благи симптоми основни су разлог за касно откривање гинеколошке инфекције. Тек када дође до запаљења материце, јајовода и јајника, тражи се помоћ лекара.

УГРОЖЕНА И ПЛОДНОСТ: Нелечена гинеколошка инфекција може да доведе до упале трбушне марамице и сепсе

Фото Shutterstock

Ово закашњење, а неретко и самолечење, жене у репродуктивном периоду може да кошта плодности. Јер, на пример, упала јајника је праћена боловима у малој карлици и појавом секрета, а пошто и друге болести у малој карлици могу да изазову сличне симптоме, требало би се јавити за помоћ лекару.

У интервјуу за "Новости" професор др Мима Фазлагић, гинеколог, каже да бол у леђима може да буде карактеристичан и за тумор грлића материце, док дискус хернија понекад може да боли и у пределу јајника:

- Зато, само у консултацији са специјалистом пацијенткиња може да добије поуздану терапију, да направи правилан избор и начин коришћења контрацепције и да схвати да и гинеколошко здравље зависи од укупних здравих животних навика.

Које су то најчешће гинеколоше инфекције?

- Упале материце, јајника и јајовода нису толико честе као што се иначе мисли. Склони смо да сваки бол или нелагодност коју осетимо припишемо упали. Осим прегледа у лабораторијским анализама, постоје параметри који говоре да ли је у питању бактеријска упала репродуктивних органа, или не. Важно је и да се зна да се упале најчешће дешавају у репродуктивном периоду жена. Младе девојке које имају химен и жене у менопаузи ретко добијају упале. Иначе, када до упале дође, у њима најчешће учествују бактерије из нашег окружења, а то су бактерије које су настањене у дебелом цреву као ешерихија и ентерокок и бактерије из група стафилокока и стрептокока.

Фото: Архива "Новости"

др Мима Фазлагић

Ипак, неке жене често имају гинеколошке инфекције, зашто?

- Постоје жене које су склоне упалама. Јер, генетика одређује квалитет нашег имуног система, а од њега зависи наша склоност према инфекцијама свих врста. Постоје жене које никада немају упалу и постоје жене које су јако склоне упалама и које упалом реагују на сваки страни фактор у њиховом окружењу. Против овога се тешко можемо борити, јер лекари терапијом одговарају тек на насталу инфекцију. Најважније је да жене које су осетљиве воде рачуна и елеминишу све факторе за које знају да су за њих ризични.

Како се лече ове инфекције и колико се често враћају?

- Бактеријске упале се увек лече антибиотиком. Врста антибиотика и дужина лечења зависе од тежине клиничке слике и параметара упале који се прате у крви. При сваком понављању инфекције обавезно је поновно адекватно лечење.

СЕКРЕТ

* Да ли постоје неки израженији симптоми у случају када наступи нека од гинеколошких инфекција?

- Најчешће, први симптоми које жене осете су појачана вагинална секреција, која често може да буде праћена непријатним мирисом, сврабом и иритацијом. Тек, ако се инфекција прошири на материцу или јајнике, на вагиналну секрецију могу да се надовежу и повишена телесна температура, осећај језе, дрхтавица, болови у доњем делу трбуха, а често и проблеми са мокрењем. Међутим, у случају инфекције хламидијом, уреаплазмом и микоплазмом, нема никаквих тегоба, а стварају се последице инфекција.

Које су последице нелечења, односно самолечења и касног јављања лекару?

- Ако се инфекција не лечи или се неадекватно лечи, једна од тешких компликација је упала трбушне марамице или, како то ми лекари кажемо - пелвеоперитонитис. То је тешко стање које понекад може да се реши само оперативно. Такође, свака занемарена инфекција може водити у сепсу, а често враћање инфекција може довести до зачепљења јајовода и стварања прираслица. Те прираслице могу довести до хроничног бола у карлици, поремећаја пражњења црева, као и непроходности јајовода, што за последицу може имати стерилитет или појаву ванматеричне трудноће.

Осим бактерија, шта још узрокује гениталне инфекције?

- Посебну групу ових инфекција представљају сексуално преносиве болести. Међу њима има вируса, бактерија, паразита и гљивица. Најчешће вирусне гинеколшке инфекције узрокују хумани папилома вируси. Уз то има и гениталног херпеса. Од бактеријских сексуалних инфекција издвајају се гонореја, сифилис, хламидија, уреплазма и бактеријска вагиноза.

Фото: Пиксабеј

Колико често има паразитарних и гљивичних инфекција у области гинекологије?

- Гљивичне инфекције вагине су веома честе, јер кандида се умножава када се поремети киселост вагине. Она изазива појаву секрета и свраба, али не оставља последице. Од паразитарних инфекција најчешћа је инфекција трихомонасом, који је једноћелијски паразит. То је такозвана пета група секрета или трихомонијаза. Код ове инфекције обавезно је лечење оба партнера.

А вирус ХИВ?

- АИДС и вирусни хепатитиси јесу сексуално преносиве болести, али оне не погађају само гениталне органе већ организам у целости. 

БОНУС ВИДЕО - СОФТВЕР САД "КРЕИРА" ЗУБЕ: На Стоматолошком факултету се отвара најмодернији едукативни центар

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ПУТОВАТИ У СЕПТЕМБРУ: Ево које државе траже ковид тестове